Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

UTVRĐIVANJE RADNE SPOSOBNOSTI MANIPULATIVNIM TESTOM DOMINO D-25

Amela Pirić ; JZU Dom zdravlja Živinice, Živinice, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 175 Kb

str. 19-26

preuzimanja: 10.978

citiraj


Sažetak

Kako to iskustva psihologa u praksi najbolje pokazuju, sadržaj testova vremenom postaje poznat te stoga postoji stalna potreba za razvojem novih testova inteligencije. Manipulativni test neverbalne inteligencije D-25 predstavlja inovaciju u medicini rada. Test je konstruiran za utvrđivanje radne sposobnosti za određeni posao, kao i za profesionalnu selekciju i orijentaciju u medicini rada.
Cilj je utvrditi psihometrijske karakteristike testa, a na osnovi određivanja valjanosti i pouzdanosti testa i izraditi orijentacijske norme za njegovu upotrebu. Detaljni rezultati ranije provedenih istraživanja nalaze su u biblioteci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Istraživanje je pokazalo da je test D-25 pouzdan i validan instrument za mjerenje neverbalne inteligencije te da se može upotrebljavati u svrhu profesionalne selekcije i orijentacije. Test D-25 ne ubraja se u red invazivnih psiholoških metoda testiranja neverbalne inteligencije jer je lagan za apliciranje i predstavlja elegantan i relativno brz postupak za ispitivanje inteligencije u svrhe utvrđivanja radne sposobnosti u medicini rada.
Istraživanje koje je uključilo 1200 ispitanika pokazalo je da test ima široku lepezu primjene kod ocjene radne sposobnosti i sistematskih pregleda radnika u poduzećima, kao što su rudnici, metalska i građevinska poduzeća, prijevoznici i sl. Test se, dakle, može upotrebljavati u svrhu zdravstvenih pregleda radnika kad je u pitanju ocjena sposobnosti za vožnju, nošenje oružja, ocjena radne sposobnosti radnika za rad na visini, zavarivača, cjevara, strojobravara, metalostrugara, rad u rudniku, rad na površinskom kopu - jednostavni poslovi, radnici koji rukuju rudarskom ili građevinskom mehanizacijom i niz drugih poslova.

Ključne riječi

inteligencija; trijaža; pouzdanost; validnost; objektivnost; normiranost; orijentacijske norme; profesionalna selekcija i orijentacija; medicina rada

Hrčak ID:

99566

URI

https://hrcak.srce.hr/99566

Datum izdavanja:

4.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 13.205 *