Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pripreme fermentiranih mliječnih napitaka za liofilizaciju

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 400 Kb

str. 47-49

preuzimanja: 763

citiraj


Sažetak

Iako skup, postupak liofilizacije veoma je pogodan za konzerviranje mliječnih proizvoda. U ovom radu autor je ukazao na mogućnost umanjenja cijene liofilizacije fermentiranog mliječnog proizvoda - kiselog mlijeka pripremajući proizvod na ugušćenom mlijeku. Također iz rezultata rada se vidi da su optimalni uvjeti za razvoj startera za kiselo mlijeko kod ugušćenja 18-22 % suhe tvari mlijeka, a da je povećanje suhe tvari iznad 40 % jako produžilo vrijeme zakiseljavanja mlijeka.

Ključne riječi

fermentirani mliječni napitci; liofilizacija

Hrčak ID:

99656

URI

https://hrcak.srce.hr/99656

Datum izdavanja:

2.2.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.631 *