Veterinarski arhiv, Vol. 83 No. 2, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Upotreba pivskoga kvasca u hranidbi kopuna.
Nora Mas
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vlasta Šerman
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Horvat
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Eva Strakova
; Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, Brno, The Czech Republic
Hrvoje Valpotić
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Mikulec
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Pavel Suchy
; Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, Brno, The Czech Republic
Silvijo Vince
; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Istražena je upotreba pivskoga kvasca u hranidbi kopuna. Istraživanje je provedeno na 40 kopuna hibridne linije Ross 308 kopuniziranih u dobi od 28 dana. Tijekom 22 tjedna kopuni su hranjeni i napajani po volji te držani u kontroliranim zoohigijenskim uvjetima. Pokusni kopuni u krmnim su smjesama kao bjelančevinasto krmivo dobivali pivski kvasac dok su kontrolni kopuni u komercijalnim smjesama za tov pilića dobivali u starteru riblje brašno, a u finišeru 1 i finišeru 2 sačme uljarica. Rezultati istraživanja pokazali su da nema statistički značajnih razlika (P<0,05) između završnih tjelesnih masa kopuna, konverzije hrane, randmana i udjela mase prsa u masi trupa što govori u prilog zaključku da se u hranidbi kopuna bjelančevine ribljeg brašna mogu uspješno zamijeniti bjelančevinama pivskog kvasca.
Ključne riječi
kopun; proizvodni rezultati; pivski kvasac
Hrčak ID:
99869
URI
Datum izdavanja:
28.3.2013.
Posjeta: 1.701 *