Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

IGF-1, citokini i biokemijski biljezi koštane pregradnje u sinovijalnoj tekućini i serumu bolesnika s primarnim i sekundarnim osteoartritisom kuka

Kinga Lis
Grazyna Sypniewska
Wieslaw Nowacki


Puni tekst: hrvatski pdf 220 Kb

str. 127-136

preuzimanja: 377

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 220 Kb

str. 127-136

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

Cilj: Usporediti koncentracije IGF-1, biljega koštane pregradnje (BSAP, CTX) i citokina u bolesnika s uznapredovalim osteoartritisom kuka te procijeniti povezanosti između tih parametara i etiopatogeneze bolesti.
Materijali i metode: Uzorci zglobne tekućine i seruma prikupljeni su od 17 bolesnika s primarnim osteoartritisom kuka (POA) i 6 bolesnika s avaskular-nom osteonekrozom kuka (SOA) podvrgnutih operacijskom zahvatu na kuku. Koncentracije IGF-1, IL-6, IL-8, IL-10, CTX te aktivnosti BSAP mjerene su metodom ELISA.
Rezultati: IGF-1 u serumu bolesnika s osteoartritisom bio je unutar donjeg raspona referentnih vrijednosti, no u bolesnika s osteonekrozom bio je ispod tog raspona. Međutim, koncentracija CTX u serumu bila je značajno viša u bolesnika sa SOA (0,58±0,19) nego u POA (0,39±0,15; P=0,02). IGF-1 u sinovijal-noj tekućini bolesnika sa SOA bio je niži (P=0,008), a CTX viši nego u slučajeva POA (P<0,001). U bolesnika s primarnim osteoartritisom koncentracije IGF-1, CTX, IL-6 i IL-8 u sinovijalnoj tekućini korelirale su s koncentracijama u serumu. U slučajevima osteonekroze utvrđene su slične i naglašene korelacije samo između CTX i IL-8. IGF-1 je u sinovijalnoj tekućini korelirao s aktivnošću BSAP u bolesnika s POA. Pozitivna korelacija je zapažena između CTX i IL-8 u sinovijalnoj tekućini i serumu. U bolesnika s osteonekrozom IGF-1 je u serumu izravno korelirao s IL-10, dok je negativna povezanost nađena između CTX i IL-10.
Zaključci: Koncentracija IGF-1 može biti čimbenikom rizika za predispoziciju za osteoartritis kao i povezana s etiopatogenezom te bolesti. Vrlo niska koncentracija IGF-1 u serumu (PPV>70%) ili sinovijalnoj tekućini može ukazati na nekrozno podrijetlo degenerativne bolesti zglobova. Ovdje izneseni podatci pokazuju da je avaskularna osteonekroza obilježena više kataboličkim stanjem koje se odražava niskim IGF-1 s istodobnim porastom koštane razgradnje i proupalnih pokazatelja.

Ključne riječi

I GF-1; osteoartritis; osteonekroza; koštani metabolizam; interleukini

Hrčak ID:

9611

URI

https://hrcak.srce.hr/9611

Datum izdavanja:

20.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.107 *