Medica Jadertina, Vol. 43 No. 1-2, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Udio mikroelemenata u početnoj i pijelaznoj hrani za dojenčad, te hrani na bazi žitarica
Jasna Bošnir
; Zavod za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar, Zagreb
Ivana Filipović Vrhovac
; Zavod za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar, Zagreb
Aleksandar Racz
orcid.org/0000-0002-3118-2623
; Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Slavko Antolić
; Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Dinko Puntarić
; Zavod za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar
Sažetak
Usprkos preporuci o dojenju kao optimalnom obliku prehrane za dojenčad do 6. mjeseca života, više od 75% djece u Hrvatskoj biva hranjeno i zamjenskim industrijskim proizvodima. Cilj rada je ispitati udio mikroelemenata u početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad i hrani na bazi žitarica, dostupnima na tržištu Hrvatske, usporediti prikladnost proizvoda s obzirom na preporučeni dnevni unos, te s unosom pri prehrani isključivo majčinim mlijekom. Drugi cilj rada je ispitati utjecaj različitih temperatura vode za rehidraciju pripravaka na mikroelementarni sastav. Za kvantifikaciju je korištena multielementarna tehnika masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom. Količine željeza, mangana i selena znatno variraju, dok je udio bakra i cinka prilično ujednačen. Prijelazno adaptirano mlijeko sadrži statistički značajno veće količine željeza od početnog adaptiranog mlijeka, dok prosječni dnevni unos adaptiranoga mlijeka i jednoga obroka hrane na bazi žitarica, osigurava 75% potreba dojenčadi za željezom tijekom drugih šest mjeseci života.
Dnevni unos cinka premašuje prihvatljivi gornji dnevni unos, dok je dnevni unos mangana kod dojenčadi starosti 3 mjeseca za 40 puta veći od adekvatnoga. Trećina proizvoda ne osigurava niti polovinu preporučenog dnevnog unosa selena za dojenčad do 6 mjeseci. Statistički nije potvrđen utjecaj temperature na smanjenje količine mikroelementa.
Ključne riječi
hrana za dojenčad; mikroelementi; dnevni unos; ICP-MS
Hrčak ID:
100544
URI
Datum izdavanja:
23.4.2013.
Posjeta: 2.084 *