Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Adherencija Candide albicans na oralne epitelne stanice oboljelih od diabetes mellitusa

Borka Obradović ; Dom zdravlja Bosanska Krupa
Ana Cekić-Arambašin ; Zavod za oralnu patologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 10.892 Kb

str. 29-34

preuzimanja: 677

citiraj


Sažetak

Sklonost kolonizaciji Candide albicans u ustima oboljelih od diabetes mellitusa upućuje na moguću ulogu adherencije ove gljivice na oralne epitelne stanice, u nastanku patoloških procesa oralne sluznice. Provedeno je ispitivanje s ciljem da se ustanovi kolonizacija Candide albicans u ustima, adherencija Candide albicans na oralne epitelne stanice i uloga adherencije ove gljivice u nastanku patoloških pojava i simptoma oralne sluznice u osoba oboljelih od diabetes mellitusa.
Ispitano je 76 bolesnika s diabetes mellitusom tipa I., kliničkim pregledom ustanovljeno je stanje oralne šupljine. Kvasnice su određivane kulturom na Saboraud glukoznom agaru. Verifikacija izolata izvršena je pomoću testa germinacije, fermentacije i asimilacije ugljikohidrata. Adherencija Candide albicans ustanovljena je na epitelnim stanicama ispitanika u odnosu na epitelne stanice zdravih osoba. Test adherencije Candide albicans na oralne epitelne stanice proveden je prema Kimuri i Rayu i sur. Rezultati pokazuju prisutnost upale oralne sluznice dijabetičara u 51,3%, od toga oralne kandidijaze u 13,24% ispitanika. Učestali su simptomi kserostomije u 81,6% ispitanika, nešto rjeđe glosopiroza i stomatopiroza .Intenzitet kserostomije pojačavao se s trajanjem šećerne bolesti. Pojava gingivitisa prisutna je kod svih ispitanika bez obzira na trajanje šećerne bolesti. Candida albicans je izolirana u 51,3% dijabetičaa.
Izolacija kvasnica pokazuje prisutnost oralne Candide albičans u 82% od ukupno izoliranih kvasaca. Broj adheriranih blastospora Candide albicans na 100 epitelnih stanica dijabetičara iznosio je 732 ± 40, u usporedbi s brojem adheriranih blastospora na 100 zdravih epitelnih stanica 278 ± 28. Nađen je veći postotak adherencije Candide albicans (86,3%) kod oboljelih od diabetes mellitusa. Potvrđen je odnos adherencije i nastanka oralnih patoloških simptoma i upala oralne sluznice.

Ključne riječi

Candida albicans; adherencija; epitelne stanice; diabetes mellitus

Hrčak ID:

100562

URI

https://hrcak.srce.hr/100562

Datum izdavanja:

15.3.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.274 *