Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Učinak intravitrealne primjene bevacizumaba na vidnu oštrinu u eksudativnoj formi liječenja senilne makularne degeneracije, povezan s godinama starosti

Jasna Muhović-Bejtić ; Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", Odsjek za oftalmologiju, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 50 Kb

str. 69-72

preuzimanja: 600

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je ustanoviti poboljšava li intravitrealna primjena Bevacizumaba vidnu oštrinu pacijenata pri liječenju eksudativne forme senilne makularne degeneracije.
Ispitanici i metode: U ovu studiju je uključeno 45 pacijenata, 75 očiju, koji imaju senilnu degeneraciju makule lutee, a koji su tretirani u Općoj bolnici, "Prim. dr. Abdulah Nakaš'', u razdoblju od studenoga 2007.
do studenoga 2010. godine. Kriterij za uključenje pacijenata u studiju su bili pacijenti koji imaju kliničke simptome senilne degeneracije makule lutee s dijagnostičkim metodama verificiranim promjenama na retini, starosne dobi između 55 i 75 godina.
Rezultat: Prosječna dob pacijenata tretiranih Bevacizumabom je 71,27 godina (71 godina, 3 mjeseca i 7 dana). U studiju je uključeno 28 pacijenata ženskoga spola, te 17 pacijenata muškoga spola. Postoji statistički značajna razlika (p < 0,05) za vidnu oštrinu između bilo kojeg razdoblja mjerenja. Razlika je najmanja između 4 i 6 mjeseci, ali je i dalje statistički značajna. Ako analiziramo liniju trenda možemo zaključiti da je ona logaritamska, odnosno pokazuje da postoji trend poboljšanja.
Zaključak: Na osnovu dobijenih rezultata u primjeni Bevacizumaba intravitrealno kod senilne degeneracije makule lutee, utvrđeno je da intravitrealna primjena Bevacizumaba kod eksudativne forme
senilne makularne degeneracije poboljšava vidne funkcije pacijenata, što značajno utječe na produljenje njihove aktivne životne dobi.

Ključne riječi

bevacizumab; vidna oštrina; senilna degeneracije makule lutee

Hrčak ID:

100569

URI

https://hrcak.srce.hr/100569

Datum izdavanja:

23.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.336 *