Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih napitaka od ultrafiltriranog kozjeg mlijeka

Dragica Miočinović ; Veterinarski i mlekarski institut Beograd
Mihailo Ostojić
Svetozar Karabašević


Puni tekst: hrvatski pdf 573 Kb

str. 151-154

preuzimanja: 655

citiraj


Sažetak

Izučavala se mogućnost ultrafiltracije kozjeg mlijeka i korištenja retentata za izradu fermentiranih napitaka. Izvršeno je koncentriranje mliječne masti 1,54, suhe tvari 1,30 i proteina 1,67 puta. Dobijeni kiselo-mliječni napitak imao je miris i okus blago izražen na kozje mlijeko i nježniju konzistenciju u odnosu na iste proizvode od kravljeg mlijeka. Utjecaj ultrafiltracije uočen je kroz znatno poboljšan kemijski sastav gotovog proizvoda.

Ključne riječi

ultrafiltrirano kozje mlijeko; fermentirani napitci

Hrčak ID:

100880

URI

https://hrcak.srce.hr/100880

Datum izdavanja:

1.6.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.150 *