Izvorni znanstveni članak
Proučavanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih napitaka od ultrafiltriranog kozjeg mlijeka
Dragica Miočinović
; Veterinarski i mlekarski institut Beograd
Mihailo Ostojić
Svetozar Karabašević
Sažetak
Izučavala se mogućnost ultrafiltracije kozjeg mlijeka i korištenja retentata za izradu fermentiranih napitaka. Izvršeno je koncentriranje mliječne masti 1,54, suhe tvari 1,30 i proteina 1,67 puta. Dobijeni kiselo-mliječni napitak imao je miris i okus blago izražen na kozje mlijeko i nježniju konzistenciju u odnosu na iste proizvode od kravljeg mlijeka. Utjecaj ultrafiltracije uočen je kroz znatno poboljšan kemijski sastav gotovog proizvoda.
Ključne riječi
ultrafiltrirano kozje mlijeko; fermentirani napitci
Hrčak ID:
100880
URI
Datum izdavanja:
1.6.1989.
Posjeta: 1.537 *