Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stvaranje bioamina u mlijeku djelovanjem Escherichia coli

Ivanka Otenhajmer ; Veterinarski i mlekarski institut, Zavod za mlekarstvo, Beograd
Zora Mijačević


Puni tekst: hrvatski pdf 712 Kb

str. 155-159

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Istraživano je stvaranje bioamina u mlijeku kontaminiranom s E. coli. U sirovom mlijeku mjerljive količine histamina i tiramina stvorene su pri temperaturi od 21° ili 30 °C za 24 sata. Ukupan broj mikroorganizama dostigne pri tome nivo od 10^9/mL. U pasteriziranom mlijeku stvaranje histamina nastaje na nivou 10^8/mL stanica E. coli. Taj nivo E. coli ne postiže se u sirovom mlijeku ni nakon čuvanja mlijeka pri temperaturama od 7°, 21° ili 30 °C za 48 sati. Bioamini su dokazani metodom tankoslojne kromatografije.

Ključne riječi

mlijeko; bioamin; Escherichia coli

Hrčak ID:

100882

URI

https://hrcak.srce.hr/100882

Datum izdavanja:

1.6.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.033 *