Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sastav i osobine demineralizirane i nedemineralizirane sirutke u prahu

Dragoslava Mišić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Dušica Petrović
Ognjen Maćej
Zora Beatović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.089 Kb

str. 179-185

preuzimanja: 1.629

citiraj


Sažetak

Podešavanjem procesa elektrodijalize moguće je dobiti sirutku u prahu s različitim sadržajem pepela. Pri najvećem, efektu demineralizacije prah surutke imao je 1,7% pepela, a pri demineralizaciji od 70% prah je imao 3% pepela. Demineralizacijom se uklanja i slan ukus surutke u prahu. Demineralizirana sirutka u prahu podesna je za veću primjenu u konditorskim proizvodima i u proizvodnji dječje hrane. Nedemineralizirani prah sirutke sadržao je 9,55% pepela i izrazito je slanog ukusa.

Ključne riječi

sirutke u prahu; demineralizirana i nedemineralizirana

Hrčak ID:

101370

URI

https://hrcak.srce.hr/101370

Datum izdavanja:

1.7.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.622 *