Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Renesansa prema Istoku: slijepa mrlja ili opravdano zanemarivanje hrvatske i istočnoeuropske (slavenske) renesanse u zapadnjačkom proučavanju?

Vladimir Bubrin ; Toronto


Puni tekst: engleski pdf 422 Kb

str. 161-182

preuzimanja: 1.109

citiraj


Sažetak

U ovom se radu – na primjeru nekoliko nedavno objavljenih priručnika te knjiga o čitanju i tiskanju u doba renesanse (Paul F. Grendler, Encyclopedia of the Renaissance, 1999; The Oxford Companion to the Book, 2009; Andrew Pettegree, The Book in the Renaissance, 2010; Guglielmo Cavallo & Roger Chartier, A History of Reading in the West, 1999; Jean-François Gilmont, The Reformation and the Book, 1996) – istražuje zašto se u tim studijama tek usputna pažnja posvećuje zbivanjima južno od Venecije i istočno od crte Nürnberg–Leipzig–Wittenberg. Dok na perifernim područjima (Hrvatska, Češka, Poljska, Mađarska), postoji bogata literatura o renesansi, studije nastale u zapadnim zemljama rijetko zalaze u prostor koji nije obuhvaćen tradicionalnim granicama. U takvoj se situaciji na-meću pitanja: postoji li slijepa mrlja u zapadnjačkom proučavanju kad je posrijedi istočnoeuropska renesansa? Je li to očito zanemarivanje objašnjivo, pa možda čak i opravdano? U radu se ispituju zapreke obuhvatnijem proučavanju te se nudi nekoliko primjera za potpuniju integraciju u proučavanju renesanse s obje strane uvriježenih podjela.

Ključne riječi

Zapadnjačko proučavanje renesanse; renesansa u Hrvatskoji Istočnoj Europi; integralno proučavanje renesanse; inkunabule; knjige 16. st.; tržište knjige u renesansi

Hrčak ID:

102531

URI

https://hrcak.srce.hr/102531

Datum izdavanja:

22.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.931 *