Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Iluminirani psaltir 15. stoljeća zadarskih franjevaca

Nikola Jakšić ; Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 1.179 Kb

str. 119-138

preuzimanja: 907

citiraj


Sažetak

Autor obrađuje iluminirani psaltir iz samostana Sv. Frane u Zadru. Devet folija s najreprezentativnijim inicijalima ovog psaltira izrezano
je i ukradeno 1974. godine i od tada nije poznato gdje se čuvaju. Iz literature su poznate tek stare crno-bijele fotografije ovog psaltira.
Uz pomoć kolor-detalja sačuvanih na filmskoj traci u onzervatorskom uredu u Zadru autor nastoji „rekonstruirati” njihov izvorni izgled.
Upozorava kako ovaj psaltir nije dosada temeljitije obrađen niti cjelovitije opisan. Utvrđuje da je riječ o liturgijskom psaltiru (psalterium feriale) koji je različit od biblijskog psaltira, te da je dopunjen himnarijem (hymnal - psalter). Svi psalmi i himne započinju iluminiranim inicijalima najčešće dekorativnim, među kojima je osam figuralnih (littera historiata), i to po jedan za svaki psalam kojim započinje novi dan (feria) u liturgijskom tjednu. Vrsni kasnogotički iluminator pripada najvjerojatnije bolonjskom slikarskom krugu, a psaltir je ispisan i oslikan oko 1460. godine.

Ključne riječi

minijatura, psaltir, psalam, himna, liturgijski tjedan, franjevci, 15. stoljeće

Hrčak ID:

102711

URI

https://hrcak.srce.hr/102711

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.588 *