Stručni rad
OCJENA SENZORNIH KARAKTERISTIKA VINA MALVAZIJE ISTARSKE (Vitis vinifera L.)
Mario Staver
orcid.org/0000-0002-9403-8389
; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel, K. Huguesa 6, Poreč, Hrvatska
Kristijan Damijanić
; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel, K. Huguesa 6, Poreč, Hrvatska
Tina Jerman
; Agronomski fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayer Osijek, P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, u berbi 2011. godine, praćen je utjecaj pedoklimatskih karakteristika različitih lokaliteta u komercijalnim vinogradima općine Brtonigla, vinogorja Zapadna Istra, odnosno različitih tipova tala (crveno, crno, sivo i bijelo) na senzorne karakteristike vina Malvazije istarske (Vitis vinifera L.). Radi praćenja razvoja senzornih karakteristika vina provedena je odvojena vinifikacija u bačvama volumena 130 L, u studentskom podrumu Poljoprivrednog odjela u Poreču, koristeći isti protokol vinifikacije. Za određivanje parametara uzeti su uzorci mošta u fazi taloženja i uzorci vina po završetku alkoholne fermentacije. Kemijske analize rađene su prema analitičkim metodama OIV-a. Senzorno ocjenjivanje, vina Malvazije istarske provedeno je u dva navrata, u prosincu 2011. i u svibnju 2012. godine, kroz opisno ocjenjivanje aromatskih karakteristika vina, ocjenjivanje metodom redoslijeda, te bodovno ocjenjivanje vina metodom OIV 100 bodova. Prema dobivenim rezultatima u I. senzornom ocjenjivanju aromatskog profila vina u svim varijantama najviše su bile zastupljene cvjetnovoćne note aroma vina dok u II. dolaze do izražaja biljne note i note aromatičnog bilja. Iz rezultata senzornog ocjenjivanja intenziteta i tipičnosti arome, u I. ocjenjivanju najintenzivniju aromu iskazala je varijanta crno tlo, a u II. crveno tlo. Što se tiče tipičnosti arome u I. senzornom ocjenjivanju kao najtipičniji uzorci ocijenjeni su uzorci s crvenog i bijelog tla dok je u II. kao najtipičnija Malvazija istarska izdvojena varijanta s crvenog tla. Iz
navedenih rezultata možemo zaključiti da se, u agroekološkim uvjetima berbe 2011. godine, izdvojila varijanta s crvenog tla, u kojoj su dominirale aromatske karakteristike koje su degustatori prepoznali i ocijenili kao „tipična Malvazija istarska“.
Ključne riječi
tip tla; Brtonigla; vino; senzorne karakteristike; Malvazija istarska
Hrčak ID:
103340
URI
Datum izdavanja:
21.5.2013.
Posjeta: 3.330 *