Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Prikaz knjige: Dalibor Čepulo, Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu od srednjeg vijeka do suvremenog doba, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2012., ISBN 978-953-270-066-4, str. 370

Ivan Milotić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 11.584 Kb

str. 221-227

preuzimanja: 987

citiraj


Sažetak

Krajem 2012. godine prvi je put objavljen jedinstveni udžbenik iz hrvatske pravne povijesti kao cjeline. Knjiga “Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu od srednjeg vijeka do suvremenog doba” autora prof. dr. sc. Dalibora Čepula, predstojnika Katedre za povijest hrvatskog prava i države na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, udžbenik je, ali i priručnik koji ima cilj cjelovito razjasniti i pregledno izložiti sadržaj hrvatske pravne povijesti te njezin društveni kontekst, ali i činjenicu njezina postojanja, razvoja, međuutjecaja i prožimanja s pravnim životom zemalja u okruženju i Europe u cjelini. Izlaganje materije određeno je dvama vremenskim međašima; prijelazom kasne antike u srednji vijek s jedne te suvremenim dobom s druge strane.
Knjiga “Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu od srednjeg vijeka do suvremenog doba” u prvome je redu namijenjena studentima prava na prvoj godini studija za svladavanje predmeta “Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu”, ali i široj znanstvenoj javnosti (i pravničkoj, ali i znanstvenicima koji nisu pravnici) za sustavno i pregledno sagledavanje te propitivanje pravnih sadržaja iz hrvatske povijesti. Imajući u vidu tu svrhu, materija se izlaže logikom cjeline, pregledno i jasno, u kronološkom slijedu te idući od općeg k pojedinačnome.

Ključne riječi

hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu

Hrčak ID:

103812

URI

https://hrcak.srce.hr/103812

Datum izdavanja:

27.2.2013.

Posjeta: 3.985 *