Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2013.1244

Utjecaj širine goda na sadržaj ekstraktivnih tvari i trajnost srži norveške jele i europskog ariša

Miha Humar orcid id orcid.org/0000-0001-9963-5011 ; Univerza v Ljubljani, Biotehnuiška Fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 582 Kb

str. 79-85

preuzimanja: 1.231

citiraj


Sažetak

Norveška jela i europski ariš među najvažnijim su vrstama čije se drvo upotrebljava u graditeljstvu u središnjoj Europi. Kako bi se procijenio utjecaj širine goda i sadržaj ekstraktivnih tvari na otpornost tih vrsta drva na gljive truležnice, uzorci od ekstrahiranoga i neekstrahiranog drva jele i ariša izloženi su trima gljivama smeđe truleži prema postupku definiranom normom EN 113. Uzorci drva jele i ariša usporedno su bili izloženi na ispitnim mjestima uz primjenu uvjeta klase 3, u skladu s postupkom dvostrukog sloja. Rezultati su pokazali da širina goda ne utječe na otpornost drva srži jele i ariša na gljive smeđe truleži u laboratorijskim uvjetima, ali utječe na otpornost jelova drva u terenskim uvjetima. Osim toga, ekstrakcija nema utjecaja na trajnost drva jele, ali ima utjecaj na trajnost drva ariša.

Ključne riječi

Picea abies; Larix decidua; gljive truležnice; ekstrakcija; otpornost; laboratorijski test, terenska ispitivanja

Hrčak ID:

104223

URI

https://hrcak.srce.hr/104223

Datum izdavanja:

24.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.484 *