Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

GDJE SI DANAS? LONGITUDINALNO ISTRAŽIVANJE OBRAZOVNIH I RADNIH AKTIVNOSTI ZAVRŠENIH UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA ZADARSKE ŽUPANIJE – GENERACIJA 2007/2008

Dubravko Bacalja ; Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Zadar
Višnja Perin orcid id orcid.org/0000-0001-7583-6169 ; Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Zadar



Sažetak

Prijelaz iz škole prema zaposlenju važna je stuba u životu svakog mladog čovjeka. Kakav će biti obrazovni i radni put, uvelike ovisi o vrsti srednje škole koju je netko završio. Cilj je istraživanja bilo započinjanje sustavnog uvida u tu važnu prijelaznu epizodu (što je slijedilo nakon završetka srednje škole i u kasnijoj fazi razvoj karijere) te dobiti uvid u potencijal izlaznih rezultata srednjoškolskog sustava obrazovanja na području Zadarske županije u odnosu na uključenje u svijet rada ili nastavak školovanja. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku prve skupine ispitanika koji su srednjoškolsko obrazovanje završili školske godine 2007/2008. Korištena je metoda telefonskog anketiranja, a uzorak je stratificiran po školi, obrazovnom programu i spolu, N=751.
Ispitanici u četverogodišnjim srednjim školama najčešće nastavljaju školovanje, a ispitanici u trogodišnjim školama uglavnom izlaze na tržište rada. Ispitanici koji nastavljaju školovanje u većoj mjeri ne školuju se o vlastitu trošku, nego uz potporu ministarstva. Ispitanici koji su se zaposlili do posla su najčešće došli osobnim kontaktom i najčešće rade za plaću između 3000 i 4500 kuna. Ispitanici koji su nezaposleni u velikoj mjeri ulaze u dugotrajnu nezaposlenost i ne iskazuju veliku aktivnost u traženju posla.

Ključne riječi

Srednje obrazovanje; tržište rada; zapošljivost; mladi; post-sekundarni obrazovni obrasci; Zadarska županija

Hrčak ID:

104252

URI

https://hrcak.srce.hr/104252

Datum izdavanja:

12.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 685 *