Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

USPOREDNI PRIKAZ OBRAZOVANJA ODRASLIH U ZEMLJAMA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Marija Klipa ; Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici



Sažetak

Promicanje cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih kao jedne od komponenata cjeloživotnog učenja važan je segment razvoja pojedinca, ali i razvoja cjelokupnog društva, o kojima se intenzivnije govori od 70-ih godina prošloga stoljeća. Obrazovanju odraslih zasigurno se pridavala određena pozornost i u bivšoj Jugoslaviji prije 90-ih godina, no nakon raspada dogodila se stagnacija, ako ne i nazadovanje.
Ovaj rad pokušat će dati prikaz sustava obrazovanja odraslih u zemljama s područja bivše Jugoslavije usporedbom zakonodavnih odredbi koje uređuju to područje. Slovenija, kao članica Europske unije, najviše je postigla na tom području. Hrvatska, pred ulaskom u EU, pokušava slijediti primjer Slovenije, iako prema nekim istraživanjima, samo 2,3% odraslog stanovništva tijekom 2009. godine bilo je uključeno u neki od projekata cjeloživotnog učenja, što je dosta ispod prosjeka zemalja EU. Makedonija, Crna Gora i Kosovo uredile su to područje posebnim zakonima o obrazovanju odraslih, a Bosna i Hercegovina i Srbija još rade na institucionalizaciji tog područja.

Ključne riječi

Zakon o obrazovanju odraslih; institucionalizacija; zemlje na području bivše Jugoslavije; ustanove za obrazovanje odraslih; financiranje obrazovanja odraslih

Hrčak ID:

104266

URI

https://hrcak.srce.hr/104266

Datum izdavanja:

12.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 934 *