Poljoprivreda, Vol. 19 No. 1, 2013.
Izvorni znanstveni članak
UČINKOVITOST DODATKA HIDROLIZIRANOGA PIVSKOGA KVASCA (PROGUT®) U HRANIDBI PRASADI
Marcela Šperanda
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Šperanda
; Medical Intertrade, Sveta Nedelja, Croatia
Mislav Đidara
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mirela Pavić
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno na dvije skupine odbite prasadi (N=46), križancima švedskoga landrasa, velikoga jorkšira i pietrena ((ŠLxVJ) x Pietren), ujednačenih spolova. Prasad je do 21. dana pokusa hranjena krmnom smjesom za odbitu prasad s 22% sirovih proteina i 13,84 MJ ME/kg, a do 35. dana pokusa smjesom s 19% sirovih proteina i 13,74 MJ ME/kg. Pokusnoj skupini životinja (P) umiješano je u hranu 0,2% hidroliziranoga pivskoga kvasca (Progut®, Suomen Rehu, Finska) u krmnu smjesu tijekom cijeloga pokusnoga razdoblja. Tjelesna masa, hematološki i neki biokemijski pokazatelji mjereni su 7., 21. i 35. dana pokusa. Nisu utvrđene značajne razlike u prosječnoj tjelesnoj masi, niti u promatranim biokemijskim pokazateljima (glukoza, kreatinin, triacilgliceroli, ukupni proteini, albumin, globulini, haptoglobin, C reaktivni protein). Pokusna skupina životinja imala je veći broj ukupnih leukocita (P>0,05) 21. i 35. dana pokusa i značajno veći (P<0,01) udio limfocita. U pokusnoj je skupini utvrđena pozitivna i jaka korelacija između ukupnih proteina i globulina (r=0,86), a u kontrolnoj skupini pozitivna jaka korelacija između ukupnih proteina i albumina (r=0,84). Značajno jaka (P<0,05) i negativna korelacija utvrđena je između koncentracija triacilglicerola i ukupnih proteina (r=-0,83) i koncentracije triacilglicerola i globulina (r=-0,90) u pokusnoj skupini prasadi. Dodatak hidroliziranoga pivskoga kvasca u hrani prasadi potaknuo je stanični i humoralni imuni odgovor.
Ključne riječi
kvasac; imunomodulacija; proizvodni pokazatelji; svinja; hematološki pokazatelji; biokemijski pokazatelji
Hrčak ID:
104284
URI
Datum izdavanja:
20.6.2013.
Posjeta: 1.844 *