Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj noradrenalina i adrenalina na djelovanje lidokaina tijekom lokalne anestezije

Ante Simonić ; Zavod za farmakologiju Medicinskog fakulteta, Sveučilište »Vladimir Bakarić« u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Dimitrije Atanacković ; Zavod za farmakologiju Medicinskog fakulteta, Sveučilište »Vladimir Bakarić« u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Neda Brkić ; Dom zdravlja »Dr Josip Kajfeš«, Delnice, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 6.023 Kb

str. 153-159

preuzimanja: 754

citiraj


Sažetak

Proučavan je intenzitet lokalno-anestetskog učinka, utjecaj na sistematski krvni tlak, učestalost kucanja srca, te nastajanje neželjenih subjektivnih i objektivnih smetnji u bolesnika kojima je u lokalnoj anesteziji izvađen zub. Uspoređivali smo djelovanje lidokaina, te lidokaina datog sa adrenalinom ili sa noradrenalinom.
Adrenalin i noradrenalin povećavaju analgetsko djelovanje lidokaina, ne utječu značajno na puls, niti na visinu sistemskog krvnog tlaka, ali mogu uzrokovati nemir, glavobolju, osjećaj straha, vrtoglavicu, otežano disanje i palpitacije. Spomenuti neželjeni učinci adrenalina i noradrenaina spontano prolaze. Nismo primijetili značajne razlike u pozitivnim kao ni u neželjenim učincima između adrenalina i noradrenaiina. Naše je mišljenje da se lidokain može koristiti sam u lokalnoj anesteziji, ali se preporuča njegovo korištenje zajedno sa adrenalinom ili noradrenalinom u svim slučajevima kada upotreba spomenutih vazokontriktora nije kontraindicirana.

Ključne riječi

Lokalna anestezija; lidokain; adrenalin; noradrenalin

Hrčak ID:

105259

URI

https://hrcak.srce.hr/105259

Datum izdavanja:

15.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.328 *