Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zlouporaba droge i fizičko nasilje kod srednjoškolskih učenika: Neke karakteristike značajne za razvojni model prevencije

Ivana Radovanović ; Kriminalističko-policijska akademija, Beograd-Zemun, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 603 Kb

str. 197-212

preuzimanja: 838

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 603 Kb

preuzimanja: 295

citiraj


Sažetak

U mnoštvu rizičnih ponašanja kojima je izložena srednjoškolska mladež, zlouporaba droge i fizičko nasilje, bez sumnje, zauzimaju značajno mjesto. Znanstvena istraživanja rizičnih i protektivnih čimbenika i preventivni programi zasnovani na tim istraživanjima, značajna su pretpostavka učinkovitog sustava društvenog reagiranja na ova ponašanja.
Istraživanje na uzorku od 488 učenika, obavljeno je u četiri srednje škole u Beogradu. Uzorak učenika ispitan je posebno izrađenog Upitnikom o ponašanju učenika sa 21 varijablom iz obiteljskog, školskog i vršnjačkog okruženja učenika.
Rezultati pokazuju da je 23% učenika srednjih škola barem jednom probalo neku vrstu droge; a probanje droge počinje već s 11 godina, ali su "udarne" godine 15, 16 i 17. Od sociopsiholoških karakteristika zlouporabi, odnosno konzumiranju droge, najviše doprinose: bježanje od kuće, mijenjanje škole zbog lošeg vladanja, kažnjavanje ukorom u školi, narkomanija i alkoholizam u grupi vršnjaka.
Kada je u pitanju fizičko nasilje učenika, rezultati pokazuju da u njemu sudjeluje 65,5% učenika i 24% učenica. Sudjelovanje u tučnjavama izvan škole češće je nego u školi te je ono povezano sa spolom, postojanjem članova obitelji koji se bave kriminalom, bježanjem učenika od kuće, fizičkim kažnjavanjem u obitelji, lošim uspjehom u školi, kažnjavanjem ukorom od strane školskih vlasti i mijenjanjem škole zbog lošeg vladanja te sa sociopatološkim ponašanjima i kriminalom u grupi vršnjaka.

Ključne riječi

zlouporaba droge; fizičko nasilje u školi; razvojni model prevencije; sociopsihološke karakteristike

Hrčak ID:

105627

URI

https://hrcak.srce.hr/105627

Datum izdavanja:

1.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.458 *