Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj psiholoških dimenzija psihosomatskogstatusa na potencijalnu natjecateljsku uspješnost trkača na skijama

Branimir Černohorski
Janez Pustovrh
Matej Tušak


Puni tekst: engleski pdf 240 Kb

str. 143-157

preuzimanja: 984

citiraj


Sažetak

Uvod
Cilj ovog rada bio je proučiti i vrednovati natjecateljsku uspješnost skijaša trkača pomoću razvoja reduciranog univerzalnog modela potencijalne uspješnosti kao podsustava općeg modela potencijalne uspješnosti. Naglasak je bio na psihološkom području sportaševa psihosomatskog statusa. Koristeći tri autonomna seta specifičnih fizičkih sposobnosti, motivacijskih komponenata i osobina ličnosti željeli smo razviti psihološki model skijaša trkača unutar reduciranog univerzalnog modela potencijalne uspješnosti koji bi bio koristan u planiranju, programiranju, provedbi, praćenju i evaluaciji transformacijskih procesa. Psihološko područje proučavalo se unutar reduciranog modela potencijalne uspješnosti (MMPS). Koristeći tako konstruirani model potencijalne sportske uspješnosti željeli smo utvrditi valjanost rezultata i mogućnost praćenja skijaša trkača s obzirom na dob.
Metode
Uzorak ispitanika činilo je 48 aktivnih skijaša trkača iz tri natjecateljske kategorije. Ispitanici su bili; 17 starijih dječaka, 17 mlađih juniora i 17 starijih juniora. Za sudjelovanje u ovom istraživačkom projektu dobiven je pristanak sudionika (ili pristanak roditelja i osobnog trenera).
Varijable. Reducirani univerzalni model potencijalne uspješnosti – MMPS (motoričke sposobnosti, morfološka obilježja, psihološke i socijalne karakteristike) sadržavao je 24 varijable iz području psiholoških obilježja. FIS bodovi (SLO_FIS), rezultati natjecatelja iz natjecateljske sezone 2001/2002 korišteni su kao zavisna (kriterijska) varijabla.
Postupak. Model potencijalne natjecateljske uspješnosti skijaša trkača (MMPS) kreiran je u obliku stabla odlučivanja. Normalizatori (pozicijske konfiguracije) predstavljali su sve elementarne varijable (testove). Pravila donošenja odluke (dimenzionalna konfiguracija) formulirani su na razini svih čvorova u modelu pomoću metode zavisno determiniranih pondera. Program SMMS uporabljen je za izračun rezultata za svakog sportaša, za sve varijable i na svim razinama. Prvo je provedena analiza za elementarne varijable, tj. testove, a potom stupnjevito za sve kompozitne varijable na razinama viših čvorova, sve do najvišega, tj. do prognoziranog rezultata natjecateljske uspješnosti pojedinog skijaša trkača (SC_POTCP). Na najvišoj razini modela, pomoću Pearsonova koeficijenta korelacije, utvrđena je povezanost između rezultata prediktorskih varijabli i rezultata na kriterijskoj varijabli. Tako je potvrđena valjanost reduciranog univerzalnog modela.
Rezultati i rasprava
Korišten je postupak ekspertnog modeliranja kako bi se dobili rezultati potencijalne natjecateljske uspješnosti sudionika na svim razinama unutar psihološkog područja. Naravno, to nije najvažnija informativna vrijednost ovog modela. Model se pokazao značajno učinkovitijim kada je instruktor (trener) prilagodio svoj način vođenja transformacijskog procesa dobivenim informacijama, a na taj se način poboljšavala i sportaševa učinkovitost u određenom vremenskom razdoblju. Bez tih informacija, vođenje trenažnog procesa vjerojatno bi bilo neprikladno, osobito kada se s većom grupom sportaša radi sa svima na isti način I primjenjuju iste metode za sve.
Analiza povezanosti između rezultata potencijalne natjecateljske uspješnosti sportaša na svim razinama unutar psihološkog područja u modelu MMPS i aktualne natjecateljske uspješnosti prema kriteriju FIS bodova (SLO_FIS) pokazala je psihološko područje unutar sve tri natjecateljske kategorije različito, a nije dobivena ni statistički značajna povezanost između tih varijabli i natjecateljske učinkovitosti. Prosječni rezultati po pojedinim psihološkim dimenzijama postupno rastu u funkciji sportaševe dobi; međutim, postoje neka odstupanja, što je možda posljedica još nedovoljno razvijene i nestabilne psihološke strukture. Praćenje prosječnih rezultata potencijalne natjecateljske uspješnosti u terminima psiholoških varijabli s obzirom na dobne kategorije ukazuje na pravilan, očekivani razvojni trend u psihološkom oblikovanju cross-country skijaša.
Na razini dugoročnih pozicijskih konfiguracija glavni je cilj transformacijskog procesa postići vrhunski sportski status u muškoj seniorskoj kategoriji. Transformacija numeričkih vrijednosti u atribute omogućuje percepciju vrhunskog (top level) sportaša i kod ostalih natjecateljskih kategorija (mlađih i starijih) te olakšava usporedbu između subjektivnog rezultata (instruktorovog) i rezultata na bilo kojoj varijabli iz modela. Stoga drugi mogu govoriti o skijašu trkaču kritički, ali on/ona može pratiti trendove vlastitog razvoja na nepristran način. Ova je metoda također pogodna za brzu i kvalitetnu korekciju trenažnih programa.

Zaključak
Evaluacija psiholoških dimenzija psihosomatskog statusa skijaša trkača trebala bi baciti više svjetla na varijabilni dio uspješnosti u ovom sportu. Ipak, te su relacije vrlo složene, pa je donošenje generaliziranih zaključaka na temelju dobivenih trendova i povezanosti između elementarnih i skupnih, izvedenih varijabli nepouzdano, metodološki i uopće. Vjerojatno ne postoji niti jedna motorička reakcija koja ne bi nekako korelirala s nizom nekih psiholoških dimenzija. Pitanje je što jest povezanost između tih varijabli i koliko njihova varijabilnost pridonosi toj psihološkoj strukturi. Stoga, usprkos tvrdnji o povezanosti i neodvojivosti psiholoških osobina i kvaliteta, trebalo bi se zadovoljiti analitičkim pristupom istraživanju ovih dimenzija koje olakšavaju i opravdavaju predikciju natjecateljske uspješnosti u skijaškom trčanju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

10204

URI

https://hrcak.srce.hr/10204

Datum izdavanja:

11.1.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.098 *