Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Profil tjelesnih sposobnosti i igračkih vještina južnoafričkih srednjoškolskih ragbijaša

Emanuel J. Spamer
Yvette de la Port


Puni tekst: engleski pdf 158 Kb

str. 176-184

preuzimanja: 2.370

citiraj


Sažetak

Uvod
Ragbi je popularan sport koji se igra u više od stotinu zemalja diljem svijeta. U Južnoj Africi ragbi je najvažniji sport, dok je u drugim zemljama u kojima se igra (Australija, Velika Britanija, Francuska, Irska i Škotska) tek treći, četvrti ili peti po popularnosti (SARFU, 2003d:11)
Ragbi sadrži različite motoričke aktivnosti koje zahtijevaju određene antropometrijske, fizičke i motoričke sposobnosti, kao i druge komponente specifične za ragbi. Te su komponente specifične s obzirom na zahtjeve pojedinih igračkih pozicija u ragbiju (Craven, 1974; De Ridder, 1993; Noakes & Du Plessis, 1996; Malan & Hanekom, 2001; Van Gent, 2003). Du Randt i Headley (1993:112) navo-de da je process identifikacije i selekcije talentira-nih sportaša u Južnoj Africi još uvijek u početnoj fazi i nedovoljno kontroliran. Ipak, u posljednjem desetljeću provedeno je nekoliko znanstvenih istra-živanja koja su se bavila identifikacijom južnoafričkih talenata za ragbi (De Ridder, 1993; Pienaar & Spamer, 1995, 1998; Hare, 1997; Van Gent, 2003). Istraživači su proučavali specifične zahtjeve pojedinih igračkih pozicija kod ragbijaša adolescentske dobi (Van Gent, 2003). Međutim, malo se zna o vrhunskim ragbijašima srednjoškolcima u Južnoj Africi, ali i na internacionalnoj razini.
Nacionalni sportski savez Južnoafričke Republike 1995. godine krenuo je novim smjerom djelovanja, naglašavajući potrebu i važnost selekcije mladih sportskih talenata kao i oblikovanja programa njihovog rada utemeljenih na znanstvenom pristupu (South Africa, 1996). Osam godina kasnije, nakon što je nacionalna politika oblikovana, Južnoafrički ragbijaški savez (SARFU) je pokrenuo novu, veliku strategiju identifikacije i razvoja nadarenih sportaša (SARFU, 2003d:15). Godine 2003. SARU je odredio skupinu U 16, koju čine srednjoškolci u dobi od 16 godina, kao prvu razinu identifikacije sportskih talenata. Fokus je tako usmjeren na južnoafričke škole, koje predstavljaju “plodno tlo” za selekciju vrhunskih sportaša i sportašica. Skupine U 16 i U 18 u ovom istraživanju činili su ragbijaši srednjoškolci koji su predstavljali svoje pokrajine na nacionalnom tjednu ragbija, a selektirani su na njegovu kraju. Tako je stvorena ekipa Green Squad koju čini 100 vrhunskih sportaša iz obiju grupa - i U 16 i U 18 (SARFU, 2003b:2).
Ovaj je rad nova faza istraživanja o vrhunskim mladim ragbijašima. Važnost ovog rada leži u predloženom profilu (modelnim vrijednostima) antropometrijskih varijabli, motoričkih sposobnosti i specifičnih igračkih vještine vrhunskih ragbijaša U 16 i U 18. Profil bi trebao poslužiti kao pomoć školskim i klupskim trenerima u njihovu radu i pri selekciji te za oblikovanje individualnih trenažnih programa. Rezultati rada pružit će temelj Južnoafričkom ragbijaškom savezu (SARU) za planiranje i kontrolu procesa identifikacije i razvoja mladih igrača ragbija. I posljednje, rad je dio međunarodnog projekta istraživanja o identifikaciji talenata za buduće vrhunske ragbi igrače, a predstavlja i doprinos razvoju školskog sporta.
Cilj je ovog rada utvrditi profil antropometrijskih varijabli, motoričkih sposobnosti i specifičnih igračkih vještine vrhunskih južnoafričkih ragbijaša U 16 i U 18 te identificirati profil igrača s obzirom na zahtjeve različitih igračkih pozicija.
Metode
Ispitanici. Uzorak ispitanika činili su mladi južnoafrički ragbijaši skupina U 16 (n = 93) i U 18 (n = 97), tzv. Green Squad Južnoafričkog ragbijaškog saveza. Ti igrači predstavljaju svih 14 južnoafričkih provincija. Svaki je igrač bio testiran u kolovozu 2003. godine te u veljači 2004. i to prema testnom protokolu Južnoafričkog ragbijaškog saveza.
Varijable. Testni protokol SARU obuhvaća antropometrijske varijable: tjelesnu visinu, tjelesnu masu, postotak masnog tkiva, postotak mišićne mase, mjere kožnih nabora i procjenu somatotipa. Provjeravale su se sljedeće bazične, za ragbi specifične, igračke vještine: kupljenje lopte s trave i polaganje (ground skills – pick-up and place), bacanje lopte u dalj, dodavanje na daljinu, preciznost dodavanja na udaljenost od 4m te bacanje i hvatanje preko prečke. Provjera fizičkih i motoričkih sposobnosti obuhvaćala je: potisak s klupe (bench press), zgibove, sklekove, sprint na 10 i 40 m, ilinoiski test agilnosti i “samoubojica” (multista-ge shuttle run).

Rezultati i rasprava
Izračunate su deskriptivne vrijednosti kao mjere značajnosti razlika (d-vrijednosti) (Cohen, 1988). Kako bismo mogli komentirati stvarne razlike, koristili smo se standardiziranom razlikom dviju populacijskih aritmetičkih sredina, tj. razlika između dviju aritmetičkih sredina podijeljena je najvećom standardnom devijacijom. Dobivena mjera nazvana je veličina efekta. Na osnovi ovog parametra moguće je zaključivati o razlikama neovisno o veličini uzorka i neovisno o mjernim jedinicama, a povezana je s rasponom rezultata (Steyn, 1999; 2000).
Dobiveni rezultati pokazuju da su na razini svih antropometrijskih varijabli utvrđene razlike između igrača ekipe Green Squad i istih mjera dobivenih na uzorku igrača skupine U 16 u drugim istraživanjima. Također je kod igrača skupine U 16 u ekipi Green Squad utvrđena značajna razlika na razini antropometrijskih mjera između rezultata mjerenja iz 2003. i 2004. godine. Rezultati dobiveni na igračima U 18 iz ekipe Green Squad kompatibilni su s rezultatima prijašnjih istraživanja, a promjena na razini antropometrijskih mjera u 2004. u odnosu na 2003. bila je minimalne praktične važnosti.
U pogledu fizičkih i motoričkih sposobnosti, igrači iz skupine U 16 ekipe Green Squad pokazali su veće poboljšanje rezultata od igrača iz skupine U 18, što može biti posljedica rasta i razvoja, ali i trenažnih programa po kojima su trenirali. Međutim, kod igrača skupine U 18 dobiveni su bolji rezultati u odnosu na podatke iz prijašnjih istraživanja, što također može biti rezultat kondicijskih i trenažnih programa po kojima su radili.
Na području specifičnih igračkih vještina igrači obiju skupina pokazuju višu razinu po svim igračkim komponentama u usporedbi s podacima iz literature.
Statistički značajne razlike dobivene su i na razini različitih igračkih pozicija unutar obje dobne skupine vrhunskih ragbijaša, i to s obzirom na antropometrijske karakteristike, motoričke sposobno-sti te specifične igračke vještine. Moguće je zaključiti da su te razlike realne i da je nužno uključiti te komponente u bateriju testova za provjeru po igračkim pozicijama.

Zaključak
Zaključno, ovim smo istraživanjem uspjeli identificirati profil mladog vrhunskog južnoafričkog ragbijaša s obzirom na tjelesne, motoričke i specifično igračke varijable. Ova baterija testova može se koristiti i za identificiranje talentiranih sportaša za pojedina igračka mjesta u ragbiju, a može poslužiti i za izradu razvojnog modela vrhunskih srednjoškolskih ragbijaša. Školski i pokrajinski treneri mogu koristiti rezultate dobivene ovom baterijom testova kao pomoć u selekciji igrača, ali i pri oblikovanju individualnih trenažnih programa. Dobivene spoznaje doprinose znanju na području identifikacije talentiranih mladih ragbijaša za vrhunski sport.

Ključne riječi

Hrčak ID:

10207

URI

https://hrcak.srce.hr/10207

Datum izdavanja:

11.1.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.133 *