Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UTJECAJ EUROPSKIH ZAHTJEVA ZA KVALITETOM MAZIVA I SMJERNICE RAZVOJA DJELATNOSTI MAZIVA U HRVATSKOJ

Robert Mandaković


Puni tekst: hrvatski pdf 427 Kb

str. 281-300

preuzimanja: 882

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 427 Kb

str. 301-320

preuzimanja: 467

citiraj


Sažetak

Sažetak
U Republici Hrvatskoj prisutan je relativno povoljan trend obnove voznog parka osobnih vozila, lakih gospodarskih vozila (LGV) i motocikla, međutim, teška gospodarska vozila (preko 3,5 t) i industrijski park se sporije obnavljaju. Ta činjenica ima određeni utjecaj na brzinu prihva}anja trenda promjene i uva|anja novih razina kvalitete maziva.
Ovaj rad daje kratki pregled klju~nih zahtjeva za kvalitetom maziva i srodnih proizvoda posebice onih koje diktiraju europski konstruktori i proizvođači vozila (OEM), opreme za vozila i industrijske opreme i njihov mogući utjecaj na tržište maziva u Hrvatskoj. Također je dana procjena promjene asortimana maziva po tipovima u zadnje tri godine kao primjer utjecaja novih specifikacija maziva. Razmatran je i utjecaj trendova u području kvalitete i primjene različitih klasa baznih ulja i očekivani trend primjene u modernim formulacijama maziva. Na kraju je razmatran utjecaj i specifičnosti okruženja u djelatnosti maziva u Hrvatskoj s naglaskom na svjetske trendove.
Predočene smjernice mogućeg razvoja tržišta i djelatnosti maziva u Hrvatskoj su prvenstveno zaključci autora temeljem procijenjene brzine promjene i mogućnosti tržišta da prihvati europske trendove.

Ključne riječi

Tržišni razvoj i predviđanje tržišta maziva; Gledište istraživanja i razvoja produkata; Zahtjevi tehničke prikladnosti maziva za vrstu motora; Europska unija; Hrvatska; Razdoblje 2001-2005. g

Hrčak ID:

10316

URI

https://hrcak.srce.hr/10316

Datum izdavanja:

6.11.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.090 *