Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.2478/10004-1254-64-2013-2332

Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija

Nada Oršolić orcid id orcid.org/0000-0001-5102-3606 ; Zavod za animalnu fi ziologiju, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 129 Kb

str. 445-460

preuzimanja: 4.316

citiraj


Sažetak

Funkcionalna hrana postala je važan sektor u promicanju zdravstvenih prednosti hrane preko njenih funkcionalnih sastojaka sadržanih u ovim proizvodima. Posljednjih godina povećano je zanimanje potrošača i prehrambene industrije ne samo za funkcionalne sastojke hrane nego i za način na koji mogu pomoći u održavanju ljudskoga zdravlja. Mišljenje da prehrana ima važnu ulogu u sprečavanju i liječenju bolesti široko je prihvaćeno. Brojni literaturni podatci upućuju na to da pčelinji proizvodi, uključujući matičnu mliječ, mogu imati blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Matična je mliječ pčelinji proizvod s brojnim biološki aktivnim sastojcima zdrave hrane. Izlučevina je posebnih žlijezda (hipofaringealnih i mandibularnih) koju pčele radilice (Apis mellifera L.) koriste za hranjenje matice i ličinki. Matična mliječ sadrži znatnu količinu proteina, slobodnih aminokiselina, lipida, vitamina i šećera. Njene su karakteristične sastavnice bioaktivne tvari, primjerice trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina, antibakterijski proteini, i protein mase 350 kDa protein, nazvan apisin, koji stimulira proliferaciju ljudskih monocita. Matična mliječ pokazuje brojne fiziološke i farmakološke učinke u sisavaca, uključujući vazodilataciju i sniženje krvnog tlaka, sniženje vrijednosti kolesterola, usporavanje procesa starenja, antioksidativnu aktivnost, imunomodulacijski te protuupalni, antimikrobni, estrogenski, antiosteoporozni i protutumorski učinak. Ublažavanje simptoma menopauze također je jedan od povoljnih učinaka matične mliječi. Ovaj pregledni članak upućuje na molekularne mehanizme uključene u razvoj pojedinih poremećaja te na odnos između matične mliječi i raznovrsnih bolesti na temelju dosadašnjih rezultata različitih in vivo i in vitro istraživanja. Rad također opisuje tumačenja mogućih mehanizama višestrukih korisnih učinaka matične mliječi u borbi protiv starenja i komplikacija povezanih sa starenjem. Osim toga, navode se i preporuke o definiranju standarda kakvoće matične mliječi s obzirom na to da rezultati analize ovoga pčelinjega proizvoda upućuju na značajne razlike u sastavu i djelotvornosti svježih i dehidriranih uzoraka.

Ključne riječi

funkcionalna hrana; kakvoća i standardizacija; kemijski sastav; pčelinji proizvod

Hrčak ID:

107637

URI

https://hrcak.srce.hr/107637

Datum izdavanja:

20.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.237 *