Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

REFORMULIRANJE MOTORNIH BENZINA SUKLADNO BUDUĆIM ZAHTJEVIMA KVALITETE

Mladen Ištuk
Ksenija Kaluđer Kamčev
Miroslav Jednačak


Puni tekst: hrvatski pdf 377 Kb

str. 5-20

preuzimanja: 319

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 377 Kb

str. 21-30

preuzimanja: 802

citiraj


Sažetak

Sažetak
Zakonske regulative propisuju kvalitetu motornih goriva s ciljem smanjenja ukupne emisije koja nastaje njihovom uporabom. Dostizanje dogovorenih standarda emisije na području transporta moguće je postići sinergističkim djelovanjem na kvalitetu goriva i izvedbu vozila. Ukoliko se govori o motornim benzinima, ključni parametri kvalitete koji se moraju korigirati su sadržaj sumpora, benzena, aromata, olefina i tlak para.
U ovom radu razmatran je utjecaj fizikalno kemijskih svojstava optimalno formuliranog motornog benzina BMB 95 na ukupnu emisiju prekursora troposferskog ozona. Postupna prilagodba formulacije motornog benzina postavljenim budu}im zahtjevima kvalitete (trenutačne specifikacije u INI i prijedlog EU nakon 2005. godine) praćena je izračunom emisije organskih komponenti, dušikovih oksida i toksičnih tvari za svaki razmatrani slučaj. Za izračun emisija korišten je model postavljen od Energy Information Administration, U.S. Department of Energy. Matematički model namješavanja motornih benzina formiran je tehnikom linearnog programiranja uz definirana ograničenja koja su potrebna da bi se zadovoljila buduća kvaliteta.

Ključne riječi

motorni benzin; zahtjevi kvalitete motornog benzina; postrojenja i postupci prerade nafte; linearno programiranje; izbor naftnih sirovina, po sastavu; izbor i optimiranje postupaka prerade nafte

Hrčak ID:

10349

URI

https://hrcak.srce.hr/10349

Datum izdavanja:

28.2.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.928 *