Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2013.1247

Oksidativna aktivacija površine vlakanaca u proizvodnji MDF ploča

Doosthoseini ; Odjel za znanost i tehnologiju drva i papira, Fakultet prirodnih resursa, Sveučilište u Teheranu, Karaj, Iran.
Zarea Hosseinabadi ; Odjel za znanost i tehnologiju drva i papira, Fakultet prirodnih resursa, Sveučilište u Teheranu, Karaj, Iran.
Moradpour ; Odjel za znanost i tehnologiju drva i papira, Fakultet prirodnih resursa, Sveučilište u Teheranu, Karaj, Iran.


Puni tekst: engleski pdf 302 Kb

str. 239-245

preuzimanja: 1.068

citiraj


Sažetak

U studiji je istražen utjecaj vrste oksidansa (dušične kiseline i kalijeva dikromata), sadržaja oksidansa (2, 4 i 6 %) i postotnog udjela urea-formaldehidne smole (UF) (5 i 7 %) na mehanička i fizička svojstva ploča vlaknatica srednje gustoće, proizvedenih od bagasse vlakana. Analizirana su ova svojstva ploča: modul loma (MOR) i modul elastičnosti (MOE) pri savijanju, tlačno-smicajna čvrstoća (C.S sth.) te upijanje vode (WA) i debljinsko bubrenje (TS) nakon 2 i 24 sata potapanja u hladnoj vodi. Rezultati su pokazali najbolje vrijednosti za WA i TS nakon 2 i 24 sata potapanja, te za C.S sth. pri 7 %-tnom sadržaju UF smole i pri 6 % dušične kiseline. Nadalje, najveće vrijednosti za MOR i MOE zabilježene su pri 7 %-tnom sadržaju UF smole i pri 4 % dušične kiseline.

Ključne riječi

ploče vlaknatice srednje gustoće; bagasse; oksidativna aktivacija; dušična kiselina; kalijev dikromat

Hrčak ID:

108116

URI

https://hrcak.srce.hr/108116

Datum izdavanja:

26.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.809 *