Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Blagotvoran učinak tamarindovca Tamarindus indica L. na biokemijske pokazatelje u serumu i mokraći goveda uzgajanih na endemskim područjima fluoroze.

Amit R. Gupta ; Environmental Medicine Laboratory, Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India; College of Veterinary Science and AH, Orissa University of Agriculture and Technology, Bhubaneswar, India
Sahadeb Dey ; Environmental Medicine Laboratory, Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India
Devendra Swarup ; Central Institute on Research for Goat, Makhdoom, Mathura, India
Mohini Saini ; Centre for Wildlife, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India
Anju Saxena ; Environmental Medicine Laboratory, Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India
Ananya Dan ; Environmental Medicine Laboratory, Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India


Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 487-496

preuzimanja: 605

citiraj


Sažetak

Istraživanje je imalo cilj procijeniti pozitivan učinak tamarindovca (Tamarindus indica L.) na endemsku fluorozu goveda. Osamnaest krava (u dobi 3 - 6 godina) bilo je podijeljeno u tri skupine (I,II i III) po šest životinja u svakoj skupini. Skupine I i II poslužile su kao kontrola zdravih i bolesnih životinja. Trećoj (pokusnoj) skupini davan je suhi prašak pulpe tamarindova ploda , tijekom 90 dana, u dozi od 100 grama po životinji. Učinkovitost praška procijenjivana je na temelju koncentracije kalcija, fosfora i alkalne fosfataze u serumu te hidroksiprolina u mokraći kao biljega za razgradnju kolagena. Statistički značajno viša razina kalcija bila je utvrđena u krava kojima je bio primijenjen tamarindovac (6,49 ± 0,17 mg/dL) u usporedbi s kontrolnom skupinom bolesnih krava (5,80 ± 0,41 mg/dL). Povišena aktivnost serumske alkalne fosfataze (118,38 ± 2,93 jedinica/L) u krava iz endemskih područja fluoroze bila je statistički značajno (P<0,05) snižena (95,24 ± 2,76 jedinica/L) nakon dodavanja tamarindovca. Isto je utvrđeno i za povišenu koncentraciju hidroksiprolina (27,88 ± 1,01 μg/mL) koja je nakon dodavanja tamarindovca bila statistički značajno (P<0,05) snižena na razinu od 20,17 ± 1,56 μg/mL. Ovo istraživanje potvrđuje da suhi prašak dobiven iz srži ploda biljke Tamarindus indica ima potencijal za poboljšanje fluoroze u goveda.

Ključne riječi

poboljšanje; tamarindovac; fluoroza; hidroksiprolin

Hrčak ID:

108247

URI

https://hrcak.srce.hr/108247

Datum izdavanja:

27.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.827 *