Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje metode elektrodijalize u cilju demineralizacije sirutke

Dragoslava Mišić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Milan Jakšić
Aleksandar Jokić
Zorica Kerečki


Puni tekst: hrvatski pdf 1.334 Kb

str. 239-247

preuzimanja: 543

citiraj


Sažetak

Elektrodijaliza predstavlja suvremenu membransku metodu koja se u svijetu sve više koristi za demineralizaciju sirutke radi ostvarivanja njene veće primjene u proizvodnji hrane za ljude. Slatko-slani ukus sirutke u prahu i visoki sadržaj mineralnih tvari naročito ograničavaju njeno učešće u proizvodima konditorske industrije i proizvodnji dječje hrane. Na laboratorijskom uređaju vršena je elektrodijaliza svježe, slatke surutke pri različitim gustoćama struje.

Ključne riječi

sirutka; demineralizacija

Hrčak ID:

108912

URI

https://hrcak.srce.hr/108912

Datum izdavanja:

1.8.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.111 *