Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

GORIVO ZA DIZELOVE MOTORE - “NOVI” ZAHTJEVI U PRIMJENI

Srećko Čulinović


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 273-286

preuzimanja: 428

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 153 Kb

str. 286-294

preuzimanja: 249

citiraj


Sažetak

Sažetak
Sve stroži zahtjevi za zaštitom okoliša odnose se svojim značajnim dijelom i na vozila pogonjena dizelovim motorima. U ovom dijelu oni obuhvaćaju zahtjeve za poboljšanjem:
- ekonomi~nosti potro{nje goriva,
- emisije ispuha,
- emisije buke.
S obzirom na oštrinu ovih zahtjeva, kao i na sve kraće rokove u kojima ih treba zadovoljavati, jedino moguće rješenje je sinkronizirano poboljćavanje konstrukcije motora i vozila te kvalitete goriva. Stručnjaci koji se bave pronalaženjem zadovoljavajućih rješenja prepoznali su područja u kojima je moguće postići maksimalne učinke. Jedno od takvih područja svakako je sustav za upravljanje izgaranjem. Približavanje postavljenim zahtjevima ovim sustavom ostvaruje se ekstremnim podizanjem oštrine parametara odgovornih za pripremu smjese goriva i zraka. Sve ovo dovelo je do tehnoloških rješenja koja su osobito osjetljiva na fizički i kemijski utjecaj goriva na elemente sustava s kojima je ono u doticaju.
Određena iskustva u primjeni alarmiraju na nužnost prepoznavanja mogućih opasnosti. Namjera ovog rada je da uz kratki prikaz novih tehnoloških rješenja sustava za ubrizgavanje goriva kod dizelovih motora ukaže na moguće probleme. Osobita pažnja usmjerena je na one značajke kvalitete koje mogu biti odgovorne za sigurnost primjene dizelskog goriva u suvremenim visokozahtjevnim motorima.

Ključne riječi

dizelsko gorivo; primjenska svojstva naftnih produkata; zahtjevi kvalitete dizelskih motora; zahtjevi zaštite okoliša; ubrizgavanje goriva; povrat ispušnih plinova; katalitička konverzija ispušnih plinova

Hrčak ID:

10461

URI

https://hrcak.srce.hr/10461

Datum izdavanja:

10.11.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.443 *