Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32728/h2012.06

Problematika hrvatskoga školstva u Istri na stranicama Naše sloge (1870. – 1880.)

Luka Tidić orcid id orcid.org/0000-0001-5747-9065


Puni tekst: hrvatski pdf 687 Kb

str. 147-171

preuzimanja: 1.150

citiraj


Sažetak

Članak se bavi problematikom hrvatskoga školstva u Istri od 1870. do 1880. koristeći list na hrvatskom jeziku Našu slogu kao izvor informacija. Prvenstvena je ideja bila pomoću Naše sloge iznijeti pregled jedne strane problematike koja je svom silinom okupirala svakodnevicu zrelog 19. stoljeća. Naša sloga je prvi istarski list pisan hrvatskim jezikom, koji je pratio istarsku svakodnevnicu te je kao takav branio hrvatska prava. Članak je podijeljen u tri cjeline.
“Zakonsko uređenje školstva” iznosi probleme donošenja zakona u Carevinskom vijeću i Istarskom pokrajinskom saboru, gdje je vidljiv društveno-politički sukob među narodima koji žive u Istri. Česti su primjeri kako se kroz djelovanje obrazovnih institucija vodila borba za uvođenje jezika. U istom je poglavlju predstavljena nova organizacija obrazovnih institucija te se prati njihov rad kroz zakonsko uređenje i djelovanje. U poglavlju o djelovanju Dinka Vitezića u Carevinskom vijeću uočava se nesrazmjer u zastupljenosti istarskih naroda. Sam Vitezić vodio je borbu za poboljšanje hrvatsko-slovenskoga školstva. Svojom je aktivnom ulogom upoznavao Carevinsko vijeće i austrijsku vladu s problemima istarskoga obrazovnog sustava. Najvažniji su problemi bili financijske i zakonodavno-organizacijske prirode. U svom se radu koristio svim zakonskim sredstvima, među kojima je najčešće rabio interpelacije i memorijale. Poglavlje o problemima škola, učitelja i učenika je najkompleksnije. Tu se javljaju problemi zakonske, organizacijske, političke te društvene prirode. Početkom 1870-ih izrazito je prisutno nepoznavanje zakonskih osnova obrazovnoga sustava na svim društvenim razinama. Zatim se javlja borba za uvođenjem hrvatskoga i slovenskoga jezika u škole, otvaranje/zatvaranje te (ne)upravljanje školama. Tih je godina na sceni vladala snažna borba talijanskoga iredentizma i hrvatskoga narodnog preporoda. Istovremeno, neminovno dolazi do opadanja interesa za neka zanimanja, primjerice za svećenički poziv.

Ključne riječi

iredentizam; narodni preporod; Carevinsko vijeće; Dinko Vitezić; Naša sloga; interpelacija; nastavni jezik; Ministarstvo bogoštovlja i nastave; Istarski pokrajinski sabor

Hrčak ID:

108977

URI

https://hrcak.srce.hr/108977

Datum izdavanja:

19.12.2012.

Posjeta: 1.766 *