Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

MOGUĆNOSTI PROIZVODNJE MOTORNIH GORIVA U INI PREMA NOVIM ZAHTJEVIMA KVALITETE

Ksenija Kaluđer Kamčev
Mladen Ištuk
Miroslav Jednačak


Puni tekst: hrvatski pdf 181 Kb

str. 295-311

preuzimanja: 408

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 181 Kb

str. 311-323

preuzimanja: 456

citiraj


Sažetak

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja goriva posljednjih je godina obilježena velikim promjenama povezanim sa sve strožim zakonskim regulativama koje se odnose na smanjenje štetne emisije. U Europi i svijetu izra|en je zakonodavni ustroj s detaljnim vrijednostima svih parametara kvalitete goriva na osnovi kojih će se oblikovati tehnologija i kvaliteta goriva počevši od 2000. godine, što zahtijeva kompleksne zahvate u strukturi rafinerijske prerade, od izgradnje novih preradbenih jedinica, preko preinaka postojećih pa do preispitivanja optimalnosti tokova prerade. Prva dva rješenja podrazumijevaju velike kapitalne investicije pa naftna industrija u svijetu prolazi kroz niz dinamičnih promjena ulaganja i modifikacije organizacije vlasništva.
Cilj rada je ispitivanje mogućnosti proizvodnje goriva koja zadovoljavaju nove specifikacije (nakon 2002. godine u Hrvatskoj) prema postojećoj tehnološkoj konfiguraciji RN Rijeka pomoću LP modela za optimiranje proizvodnje. Mogućnosti proizvodnje i isplativost ispituju se za različite opcije odabira nafti, preusmjeravanje tokova i blendinga.

Ključne riječi

motorni benzin; dizelsko gorivo; zahtjevi kvalitete motornih goriva; linearno programiranje; izbor naftnih sirovina, po sastavu; izbor postupaka prerade nafte

Hrčak ID:

10465

URI

https://hrcak.srce.hr/10465

Datum izdavanja:

10.11.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.697 *