Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Polemike u časopisu Savremeni pogledi − pokazatelj kolektivne proizvodnje periodika

Vladimira Rezo ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 124-139

preuzimanja: 539

citiraj


Sažetak

Časopis Savremeni pogledi, urednika Josipa Berkovića, 1935. i 1936. izlazio je u Slavonskome Brodu. U njegovu je istraživanju naglasak stavljen na performativnu i transformativnu dimenziju periodika: više od tekstova pohranjenih na njegovim stranicama, zanimali su nas uvjeti časopisne produkcije, proturječja koja su ga pratila, učinak koji je proizveo te intertekstualne relacije kojima je pristupio. Novohistoristička tvrdnja o upisivanju u fizionomiju djela svih transakcija kroz koje je prošlo, rasta i pada njegove simboličke moći te društvene energije koju je apsorbiralo vidljiva je iz polemika u koje ulazi glavni urednik. U predmetnim se polemičkim tekstovima ne vode književne bitke niti se »tuče« književnim »oružjem«, riječ je o borbi za tržišnu prevlast te o suprotstavljanju ideoloških oponenata.
Obje vrste polemičkog diskursa učitavaju društvenu zbilju u časopis, profiliraju kolektiv kao grupnog proizvođača njegova sadržaja i značenja te sudjeluju u definiranju njegova utjecaja.

Ključne riječi

književni časopis; polemike; društveno cirkulacijsko polje; kolektivna proizvodnja značenja; performativnost; transformativnost

Hrčak ID:

110393

URI

https://hrcak.srce.hr/110393

Datum izdavanja:

12.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.064 *