Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRIPREMA U VODI TEŠKO TOPLJIVIH TVARI ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA

J. Vržina ; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Zagreb, Hrvatska
L. Ulm ; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Zagreb, Hrvatska
V. Schiesl ; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Zagreb, Hrvatska
M. Šateva ; Ivasim, Ivanić Grad, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 105 Kb

str. 73-81

preuzimanja: 385

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 105 Kb

str. 81-88

preuzimanja: 690

citiraj


Sažetak

Sažetak
Metode za određivanje toksičnosti kemijskih tvari na vodene organizme, propisane organizacijama kao što su OECD, EU ili ISO odnose se na kemijske supstancije s točnim generičkim opisom, tj. propisuju ispitivanje vodotopljivih, kemijski stabilnih i nehlapljivih tvari. Međutim, ako se te metode primjenjuju za tvari koje ne podliježu navedenim svojstvima (tvari koje su samo djelomično ili slabo topljive u vodi, nestabilne, hlapljive ili kompleksnog sastava), mogu se očekivati teškoće u procjeni toksičnosti.
Prema sadašnjim saznanjima najbolja raspoloživa metoda za ispitivanje toksičnosti u vodi slabo topljivih kemijskih tvari je WAF metodologija (Water Accommodated Fraction). WAF predstavlja vodeni medij koji sadrži frakciju supstancije zaostale u vodenom mediju nakon miješanja i odvajanja faza.
Predmet naših ispitivanja su maziva teško topljiva u vodi od kojih neka imaju svojstvo intenzivnog prijanjanja uz podlogu i maziva ulja koja s vodom stvaraju emulziju. Prema svom sastavu to su maziva na osnovi sintetičkih estera i biljnih ulja različito ugušćeni sa sapunima ili organofilnim bentonitima. Ispitivana maziva miješana su s deioniziranom vodom i mineralnim medijem pomoću elektromagnetske mješalice i u vremenskom razdoblju od 24-96 sati miješanja praćeni su određeni parametri (koncentracija lipofilnih tvari, totalni organski ugljik i prisutnost organskih kiselina eventualno nastalih hidrolizom estera).

Ključne riječi

priprema uzorka vodom izlučene frakcije (WAF) teško topljive tvari; određivanje toksičnosti teško topljivih sastojaka vode; mazive masti, toksična svojstva

Hrčak ID:

10654

URI

https://hrcak.srce.hr/10654

Datum izdavanja:

30.6.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.078 *