Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena razina položaja zametaka očnjaka i pretkutnjaka u mješovitoj denticiji

Mirna Jerolimov
Želimir Muretić


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

verzije

str. 19-25

preuzimanja: 731

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 65 Kb

verzije

str. 27-31

preuzimanja: 777

citiraj


Sažetak

Dinamiku razvoja i nicanja zuba u razdoblju od mješovite do trajne denticije važno je poznavati zato što većina malokluzija nastaje u to doba, a to zahtijeva i rani početak ortodontskoga liječenja.
Stoga je svrha ovog istraživanja bila utvrditi razine položaja zametaka zuba zone odupiranja u odnosu prema okluzijskoj ravnini, utvrditi možebitne razlike između muških i ženskih ispitanika, te zaključiti ima li razlika u razinama zametaka i redoslijedu nicanja ispitivanih skupina zuba.
Uzorak je obuhvaćao 200 ortopantomograma (96 dječaka i 104 djevojčice u dobi od 6 do 10 godina) Zavoda za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izravno na rendgenskim slikama mjerene su najkraće udaljenosti od očnjaka i oba pretkutnjaka do okluzijske ravnine.
Temeljem provedenog istraživanja može se zaključiti da je u definiranoj razvojnoj fazi u dječaka, u objema čeljustima, najbliži okluzijskoj ravnini prvi pretkutnjak, zatim drugi pretkutnjak te očnjak. U djevojčica je, u gornjoj čeljusti, najbliži okluzijskoj ravnini prvi pretkutnjak, zatim drugi pretkutnjak, te očnjak, a u donjoj čeljusti prvi pretkutnjak, očnjak i drugi pretkutnjak.
U oba je spola položaj istovrsnih zuba simetričan u istoj čeljusti, pa se može očekivati i istovjetni redoslijed nicanja tih zuba.
Ispitivanjem razlika aritmetičkih sredina svih varijabli prema spolu dokazano je da postoje statistički znatne razlike kod očnjaka, a ostale su razlike slučajne.

Ključne riječi

potporna zona; mješovita denticija

Hrčak ID:

10668

URI

https://hrcak.srce.hr/10668

Datum izdavanja:

15.3.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.206 *