Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Neki korelati zadovoljstva životom kod pomoraca

Zvjezdan Penezić ; Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvatska
Ana Slišković orcid id orcid.org/0000-0002-5621-648X ; Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvatska
Daria Kevrić


Puni tekst: hrvatski pdf 249 Kb

str. 83-92

preuzimanja: 627

citiraj


Sažetak

S obzirom na specifičnost radnih uvjeta te velik broj specifičnih radnih stresora s kojima se suvremeni pomorci suočavaju, kod ove skupine zaposlenika mogu se očekivati negativni ishodi za njihovu psihofizičku dobrobit. Međutim, ova je skupina zaposlenika u dosadašnjim istraživanjima u području profesionalnog stresa i zadovoljstva
poslom relativno zanemarena, osobito kod nas, pa je ovo istraživanje prvenstveno namijenjeno produbljivanju spoznaja na tom području.
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati povezanost crta ličnosti, socijalne i emocionalne usamljenosti, depresivnosti, stresa, zadovoljstva poslom te nekih socio-demografskih karakteristika sa zadovoljstvom životom kod pomoraca. U istraživanju je sudjelovalo 85 pomoraca.
Utvrđeno je da postoji pozitivna povezanost zadovoljstva životom i ekstraverzije, ugodnosti, emocionalne stabilnosti i intelekta, dok je povezanost zadovoljstva životom i depresivnosti, stresa, socijalne usamljenosti, usamljenosti u ljubavi i usamljenosti u obitelji negativna. Varijable duljina radnog staža i trenutna lokacija ispitanika nisu značajno diferencirale ispitivane mjere, dok se ispitanici s različitom vrstom ugovora značajno razlikuju tek u usamljenosti u ljubavi.
Zaključno, depresivnost i stres pokazali su se značajnim negativnim, dok su zadovoljstvo poslom i ugodnost značajni pozitivni prediktori zadovoljstva životom kod skupine pomoraca.

Ključne riječi

pomorci; zadovoljstvo životom; radni stres; depresivnost; usamljenost; crte ličnosti

Hrčak ID:

111644

URI

https://hrcak.srce.hr/111644

Datum izdavanja:

15.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.864 *