Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poticaj Držićeva dramskog opusa hrvatskoj glazbi dvadesetog stoljeća. Dundo Maroje u komičnoj operi Pomet, meštar od ženidbe Ive Lhotke-Kalinskog. Uz 100. obljetnicu rođenja Ive Lhotke-Kalinskog (Zagreb, 30. srpnja 1913 - Zagreb, 29. siječnja 1987)

Koraljka Kos ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijest hrvatske glazbe, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.755 Kb

str. 5-12

preuzimanja: 380

citiraj


Sažetak

Dramsko stvaralaštvo Marina Držića bilo je poticajno za hrvatsku glazbu dvadesetog stoljeća. Između ostalog nadahnulo je komičnu operu Pomet, meštar od ženidbe Ive Lhotke-Kalinskog. Djelo je dovršeno 1944, kada je i praizvedeno u Zagrebu.
Ova komična opera u tri čina s prologom prati glavni tijek Držićeva dramskog djela: radnja je sažeta, a broj likova smanjen u skladu sa zahtjevima operne dramaturgije. Libretist Marko Fotez vješto je pretočio Držićev tekst u libreto koji je skladatelju pružio bogate mogućnosti glazbene karakterizacije likova i duhovito prikazivanje scenske komike. Široka je lepeza vokalnosti u ovom opernom djelu: od recitativa i "govorne melodije" do razvijenih arioza s elementima kolorature. Latentna glazba govora s njegovim fleksijama u raznovrsnim psihološkim situacijama prešla je u učinkovitu glazbenu deklamaciju. Važan faktor u operi je orkestar klasičnog sastava s pojačanim ansamblom udaraljki, koji je korišten u svom bogatstvu kolorita i scenske učinkovitosti. Skladatelj je u radnju vješto utkao plesove: sarabandu, kontradancu i kolo. Opera Ive Lhotke-Kalinskog vrijedno je djelo koje bi moglo naći stalno mjesto na hrvatskim pozornicama.

Ključne riječi

Ivo Lhotka-Kalinski; Marin Držić; Dundo Maroje; Pomet; meštar od ženidbe; komična opera; hrvatska opera; 20. stoljeće

Hrčak ID:

111864

URI

https://hrcak.srce.hr/111864

Datum izdavanja:

13.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.123 *