Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA UČINKOVITOSTI KORIŠTENJA RIBA-TRENERA I PROMJENE OKUSA I OBLIKA PELETA U NAVIKAVANJU JEDNOGODIŠNJEG SMUĐA (Sander lucioperca L.) NA SUHU HRANU

Zoltán Horváth orcid id orcid.org/0000-0002-3718-0397 ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Hungary, 8360, Keszthely - Deák Ferenc Street 16
Sándor Németh ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Hungary, 8360, Keszthely - Deák Ferenc Street 16
Gábor Beliczky ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Hungary, 8360, Keszthely - Deák Ferenc Street 16
Zoltán Felföldi ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Hungary, 8360, Keszthely - Deák Ferenc Street 16
Miklós Bercsényi ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Hungary, 8360, Keszthely - Deák Ferenc Street 16


Puni tekst: engleski pdf 619 Kb

str. 151-158

preuzimanja: 876

citiraj


Sažetak

U dva uzastopna pokusa uspoređene su dvije praktične metode usmjerene na unapređenje učinkovitosti navikavanja jednogodišnjeg smuđa (Sander lucioperca L.), uzgojenog u ribnjaku, na suhu hranu. Prva je metoda primjena riba-trenera, hranjenih peletama, za neiskusne ribe. Kao ribe-treneri korišteni su smuđ i grgeč (Perca fluviatilis L.). Tretmani i kontrola (bez riba-trenera) izvođeni su u tri primjerka (u 9 akvarija, 40 riba po akvariju). Jednogodišnji smuđ nije prihvatio suhu hranu primjenom “socijalnog poučavanja”. Štoviše, prisutnost riba-trenera smanjila je uspješnost navikavanja neiskusne mlađi, ali tek neznatno (2,2% sa smuđem kao trenerom; 7,8% s grgečem kao trenerom; 8,3 % samo s neiskusnim ribama).
U drugoj metodi je izmijenjen okus i oblik peleta za hranidbu. Pelete u obliku zrnaca su smrvljene i preoblikovane u “umjetne krvne crve” (ABW). Krvni crvi su začinjeni mirisom trzalaca ili komercijalnom aromom. Nezačinjeni krvni crvi korišteni su kao kontrolna skupina. Krvni crvi začinjeni komercijalnom aromom značajno su povećali postotak naviknute ribe (16,7%) u odnosu na one začinjene mirisom trzalaca (12,2%) i one nezačinjene (4,4%).

Ključne riječi

smuđ; “socijalno poučavanje”; navikavanje; suha hrana

Hrčak ID:

112696

URI

https://hrcak.srce.hr/112696

Datum izdavanja:

30.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.972 *