Izvorni znanstveni članak
UČINAK DEZINFEKCIJE KOŽE KRMAČA NA BROJ ENTEROBAKTERIJA S NAGLASKOM NA BAKTERIJU ESCHERICHIA COLI
Marina Mikulić
; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, Zagreb, Croatia
Mario Ostović
orcid.org/0000-0002-0253-0000
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Željko Pavičić
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Andrea Humski
; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, Zagreb, Croatia
Gordana Gregurić Gračner
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert Kabalin
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Sven Menčik
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Dinka Milić
; Dubravica Pig-Breeding Farm, Ltd., Pavla Štoosa 109, Dubravica, Croatia
Marko Samardžija
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Željko Cvetnić
; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dezinfekcije kože krmača držanih u komercijalnim uzgojnim uvjetima na broj bakterija porodice Enterobacteriaceae i vrste Escherichia coli. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 30 krmača na svinjogojskoj farmi. Ventralni dio trupa krmača, s mliječnim žlijezdama, dezinficiran je neposredno prije stavljanja prasadi pod krmače. Obrisci površine kože dobiveni su korištenjem celuloznih spužvica i kvantitativno analizirani prema standardnim metodama ISO 21528-2:2004 i ISO 16649-2:2001. Prosječni broj enterobakterija i bakterija Escherichia coli bio je značajno manji nakon dezinfekcije (p<0,001), koja je rezultirala smanjenjem broja bakterija za 98,4%, odnosno 98,8%.
Ključne riječi
svinja; mliječna žlijezda; smanjenje bakterija; obrisci kože; ISO standardi
Hrčak ID:
112831
URI
Datum izdavanja:
17.9.2013.
Posjeta: 1.392 *