Izvorni znanstveni članak
PROMJENE U SASTAVU TKIVA SVINJA TIJEKOM RASTA
Dragutin Vincek
; Varazdin County, Department of Agriculture, Franjevacki Trg 7, Varazdin, Croatia
Goran Kušec
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Zlata Maltar
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Ivona Đurkin
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je proučiti promjene u sastavu tkiva svinja tokom rasta. Istraživanje je provedeno na 60 svinja (30 kastrata i 30 nazimica) u dobnom intervalu između 49 i 215 dana. Kroz cijelo vrijeme istraživanja, svaka pojedina životinja vagana je svakih sedam dana. Svakih tri tjedna, odabrane su četiri prosječne životinje s obzirom na prosječnu tjelesnu masu skupine, te se obavljala disekcija. Glavni dijelovi trupova (but, plećka, leđa, rebra i vrat) su disekcijom bili secirani na mišiće, kosti, intramuskularnu mast (IMF) i potkožno masno tkiva s kožom. Najintenzivniji rast mišićnog tkiva primijećen je u interval između 83 i 167 dana starosti. Razlike u sastavu tkiva svinja unutar pasmine izrazito su pod utjecajem spola. Nazimice su imale veći postotak mišićnog tkiva u odnosu na distribuciju drugih tkiva u polovicama. Na kraju tova rast mišića se usporava; vrijeme i brzina po kojoj se događa taj proces ovise o spolu i genetskoj strukturi životinje. Značajna akumulacija masnog tkiva započinje kod većih težina životinja.
Ključne riječi
Hrčak ID:
112832
URI
Datum izdavanja:
17.9.2013.
Posjeta: 1.312 *