Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Istraživanje strsora na radnom mjestu: primjer privatnih poduzeća

Sanja Raspor orcid id orcid.org/0000-0001-9365-9231 ; Veleučilšte u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Antonija Mihaljević Španjić ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Sandra Superina ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski doc 114 Kb

str. 103-109

preuzimanja: 1.193

citiraj


Sažetak

Osnovna svrha ovog rada bila je istražiti stresore (izvore stresa) na radnom mjestu na primjeru privatnih poduzeća. Cilj je bio ocijeniti jačinu utjecaja pojedinih stresora na zaposlenike u privatnim poduzećima, te utvrditi postoji li statistički značajna razlika u njihovom intenzitetu s obzirom na spol ispitanika.
Istraživanje se temelji na prikupljanju primarnih podataka tehnikom anketiranja. Upitnik je oblikovan na temelju istraživanja kojeg je proveo Pamuk (2007.), te je prilagođen potrebama ovog istraživanja. Sastoji se od dva dijela. Prvi dio upitnika sadrži pitanja o demografskim karakteristikama ispitanika. Drugi dio upitnika odnosi se na ocjenjivanje utjecaja stresora na zaposlenike. Istraživanje je provedeno u dva privatna poduzeća tijekom svibnja 2012. godine. U analizi prikupljenih podataka korištene su metode deskriptivne statističke analize i t-test.
Rezultati analize pokazuju kako su najveći stresori u privatnim poduzećima plaća, zabrinutost zbog gubitka radnog mjesta, napori za postizanje osobnog uspjeha, te zabrinutost zbog karijere. S druge strane, najmanje izvore stresa predstavljaju uvjeti na radnom mjestu. Rezultati t-testa pokazuju da nema značajnijih razlika u ocjenjivanju stresora s obzirom na spol ispitanika, tj. da su muški i ženski zaposlenici u promatranim privatnim poduzećima slično ocijenili izvore stresa na radnom mjestu. Rezultati ovog istraživanja mogu pridonijeti boljem razumijevanju izvora stresa zaposlenika u privatnim poduzećima.

Ključne riječi

stres na radnom mjestu; stresori; privatno poduzeće; statistička analiza

Hrčak ID:

113519

URI

https://hrcak.srce.hr/113519

Datum izdavanja:

20.12.2013.

Posjeta: 2.121 *