Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kršćanski odgoj djece i mladih

Rafel Gasol ; Barcelona, Španjolska


Puni tekst: hrvatski pdf 171 Kb

str. 375-390

preuzimanja: 459

citiraj


Sažetak

Razmišljajući o suvremenom pastoralu djece i mladih, autor analizira današnju situaciju. Pritom ustanovljuje kako više ne postoji samo jedan, nego raznoliki i višestruki pastoral djece i mladih.
Europa je uvelike raskršćanjena. Mladi traže religioznost, ali zaziru od institucionalne dimenzije religioznosti. Klasična religiozna socijalizacija je u krizi. Temeljni cilj pastorala mladih je humanizacija, a njezin savršeni model je Isus Krist. Valja poći od stvarnosti, koračati s mladima i pomoći im da postanu integralne i globalne osobe koje u sebi skladno razvijaju i prihvaćaju duh, dušu i tijelo.
Treba razraditi raznolike planove pastorala mladih, prilagođene početnoj situaciji pojedine mlade osobe. Važne točke toga plana jesu: kršćanska zajednica kao uporište, obitelj kao prirodno mjesto odgoja, trajna formacija animatora i odgovarajuća metoda. Razrađeni put mladima predlaže: izrazi se, upitaj se, izaberi i odgovori. Pritom se poštiva svaka osoba. Pomaže joj se da cijeni i njeguje svoj osobni unutarnji život i duhovnost. Naravno, nisu svi mladi jednaki. Stoga suvremeni pastoral mladih poštuje sve mlade i pristupa ne samo mladima koji su zainteresirani i žele angažirano živjeti svoje kršćanstvo, nego i onima koji su na rubu ili su daleko.

Ključne riječi

kršćanski odgoj djece i mladih; pastoral djece i mladih; odgoj za unutarnjost; odgoj mladih u vjeri

Hrčak ID:

113766

URI

https://hrcak.srce.hr/113766

Datum izdavanja:

8.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.380 *