Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pastoral mladih u Njemačkoj

Martin Lechner ; Philosophisch-Theologische Hochschule der Salesianer don Boscos, Theologische Fakultat, Benediktbeuern, Njemačka


Puni tekst: hrvatski pdf 92 Kb

str. 170-176

preuzimanja: 205

citiraj


Sažetak

Povijesno gledajući, korijeni današnjeg pastorala mladih u Njemačkoj sežu u 19. st. kad se osnivaju pobožni "kružoci" po župama, a Adolf Kolping utemeljuje društveno-karitativna udruženja. Pozitivnu djelatnost novoosnovanih skupina Omladinskog pokreta u 20. st. prekida nacionalsocijalistička diktatura. Slično je stanje pod komunizmom u Istočnoj Njemačkoj do 1990. godine. U današnjoj Njemačkoj za pastoral mladih posebno je značajna Konfederacija njemačke katoličke mladeži.
Za pastoral mladih u Njemačkoj danas i u budućnosti važno je relativno siromaštvo dijela stanovništva koje posebno pogađa mlade, kao i još uvijek vidljiva razlika između religioznosti na zapadu i istoku Njemačke. Autor posebno ističe pozitivna konkretna ostvarenja, npr. crkve mladih, projekte i događaje, "pjevače mudrace" za Bogojavljenje te dijakonalnu djelatnost mladih, udruženja, duhovne pokrete i zajednice. Svjetski dan mladih poticaj je za novo angažiranje i nova nadanja u suvremenom pastoralu i evangelizaciji mladih u Njemačkoj na početku 21. stoljeća.

Ključne riječi

pastoral mladih u Njemačkoj; Svjetski dan mladih u Kölnu 2005

Hrčak ID:

113812

URI

https://hrcak.srce.hr/113812

Datum izdavanja:

20.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 709 *