Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja albuminskog sira iz ugušćene sirutke

Davor Baković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 753 Kb

str. 19-23

preuzimanja: 834

citiraj


Sažetak

Poznata je činjenica da se u našim mljekarama sirutka koristi za ishranu stoke, rjeđe suši, a najviše propada. U zadnje vrijeme u svijetu, pa i kod nas nastoji se taj vrijedan nusproizvod (oko 6 % suhe tvari) sirarske industrije što bolje iskoristiti. Uz Centry Whey postupak dobivanja sirutkinih bjelančevina zagrijavanjem i separiranjem, sve više se pojavljuju membranski postupci za odjeljivanje bjelančevina sirutke.

Ključne riječi

sir; albuminski sir; skuta; ugušćena sirutka

Hrčak ID:

115286

URI

https://hrcak.srce.hr/115286

Datum izdavanja:

2.1.1979.

Posjeta: 1.286 *