Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Aflatoksini u mlijeku i mliječnim proizvodima

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Stojanka Mitić
Nada Svilar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.170 Kb

str. 74-80

preuzimanja: 839

citiraj


Sažetak

Pljesnivost hrane i hraniva je česta pojava, ali se ovoj pojavi nije poklanjala potrebna pažnja, jer se smatralo da plijesni nisu opasne po zdravlje, već samo dovode do organoleptičkih promjena proizvoda. Međutim, posljednjih godina je ustanovljeno da veliki broj plijesni sintetizira u procesu metabolizma oralno toksične metabolite - mikotoksine, koji izazivaju oboljenja ljudi i životinja.

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; aflatoksini

Hrčak ID:

115312

URI

https://hrcak.srce.hr/115312

Datum izdavanja:

2.4.1979.

Posjeta: 1.403 *