Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izbor i praktična primjena startera za proizvodnju mliječnih proizvoda

Ljerka Kršev ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 371 Kb

verzije

str. 81-83

preuzimanja: 372

citiraj


Sažetak

Općenito se prihvaća mišljenje da je od velike važnosti primijeniti odgovarajuću miješanu kulturu u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda. Dobar starter treba fermentiranom mliječnom proizvodu dati željeni karakterističan miris i okus. Drugo važno svojstvo fermentiranih mliječnih proizvoda je konzistencija, te se radi ovog svojstva treba odabrati određena kultura. Prilikom pripremanja odgovarajuće miješane kulture za proizvodnju kiselog mlijeka bilo je ispitano 10 miješanih kultura da bi se izdvojile one, koje će proizvodu dati željeni okus, miris i konzistenciju.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; starteri

Hrčak ID:

115316

URI

https://hrcak.srce.hr/115316

Datum izdavanja:

2.4.1979.

Posjeta: 752 *