Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj kravljeg i ovčjeg mlijeka na kvalitetu sira

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.120 Kb

verzije

str. 87-95

preuzimanja: 547

citiraj


Sažetak

Kvaliteta i vrijednost sira zavise prvenstveno o kvaliteti mlijeka. Svako mlijeko nije pogodno za preradu u sireve. Kvaliteta mlijeka se utvrđuje ispitivanjem sastava, tehnološke vrijednosti, kvalitete mikroflore i drugih osobina koje bitno utječu na procese sirenja. Utjecaj mliječne životinje, njen potencijal u proizvodnji i u postizanju kvalitetne vrijednosti mlijeka je veoma značajan.

Ključne riječi

sir; kvaliteta; kravlje i ovčje mlijeko

Hrčak ID:

115320

URI

https://hrcak.srce.hr/115320

Datum izdavanja:

2.4.1979.

Posjeta: 1.010 *