Izvorni znanstveni članak
Utjecaj nekih činilaca na aktivnost sirila, renilaze i pepsina
Abdulah Al Rubai
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Sažetak
Za zgrušavanje mlijeka u proizvodnji sireva tradicionalno se koristi sirilo u kome od proteolitičkih fermenata prevladava sirišni ferment - himozin. Posljednjih godina u svijetu se sve više osjeća nestašica sirila, koja nastaje zbog ograničenog klanja teladi uslijed slabe ekonomičnosti i zbog stalnog porasta proizvodnje sireva. Zato se danas ozbiljno ispituju mogućnosti iznalaženja i primjene i drugih proteolitičkih fermenata za koagulaciju mlijeka u proizvodnji sireva.
Ključne riječi
mlijeko; sir; sirilo; renilaza; pepsin
Hrčak ID:
115501
URI
Datum izdavanja:
2.5.1979.
Posjeta: 1.101 *