Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj nekih činilaca na aktivnost sirila, renilaze i pepsina

Abdulah Al Rubai ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.430 Kb

str. 111-119

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Za zgrušavanje mlijeka u proizvodnji sireva tradicionalno se koristi sirilo u kome od proteolitičkih fermenata prevladava sirišni ferment - himozin. Posljednjih godina u svijetu se sve više osjeća nestašica sirila, koja nastaje zbog ograničenog klanja teladi uslijed slabe ekonomičnosti i zbog stalnog porasta proizvodnje sireva. Zato se danas ozbiljno ispituju mogućnosti iznalaženja i primjene i drugih proteolitičkih fermenata za koagulaciju mlijeka u proizvodnji sireva.

Ključne riječi

mlijeko; sir; sirilo; renilaza; pepsin

Hrčak ID:

115501

URI

https://hrcak.srce.hr/115501

Datum izdavanja:

2.5.1979.

Posjeta: 1.101 *