Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ymer

Jasmina Lukač ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 680 Kb

str. 225-229

preuzimanja: 378

citiraj


Sažetak

Poznavanje fermentiranih mlijeka staro je preko 5000 godina i kroz vjekove njihovo uživanje postalo je veoma rašireno, osobito kada se između 18. i 19. stoljeća pojavila teorija Mečnikova, koja proizlazi iz spoznaje da su neki mikroorganizmi kiselih mlijeka u stanju preživjeti pasažu u ljudskom organizmu, a ujedno utječu pozitivno na zdravstveno stanje ljudi koji redovito konzumiraju fermentirana mlijeka. Ymer bi mogao postati proizvodom interesantnim i za naše tržište, posebno onaj sa smanjenom količinom mliječne masti, naročito za potrošače koji žele mliječni proizvod manje kalorične vrijednosti, a bogat bjelančevinama.

Ključne riječi

ymer; fermentirana mlijeka

Hrčak ID:

115590

URI

https://hrcak.srce.hr/115590

Datum izdavanja:

1.10.1979.

Posjeta: 825 *