Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neki aspekti industrijske prerade sirutke

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić


Puni tekst: hrvatski pdf 821 Kb

str. 232-236

preuzimanja: 870

citiraj


Sažetak

Sirutka je sporedni proizvod u tehnološkim procesima proizvodnje sira i kazeina. Količina sirutke dobivena pri proizvodnji sira je najveća i stoga daleko najvažnija. Od ukupne količine mlijeka dobiva se oko 10 % sira, a ostalih 90 % je sirutka. Kemijski sastav sirutke zavisi od načina dobivanja, a prosječno surutka sadrži: 93 % vode i 7 % suhe tvari. Može se reći da je surutka 5 %-tna otopina laktoze koji sadrži male količine proteina, soli i masti. Vitamini topivi u vodi se u sirutci nalaze u količini u kojoj su zastupljeni u mlijeku.

Ključne riječi

sirutka; prerada

Hrčak ID:

115592

URI

https://hrcak.srce.hr/115592

Datum izdavanja:

1.10.1979.

Posjeta: 1.479 *