Izvorni znanstveni članak
Neki aspekti industrijske prerade sirutke
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić
Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod u tehnološkim procesima proizvodnje sira i kazeina. Količina sirutke dobivena pri proizvodnji sira je najveća i stoga daleko najvažnija. Od ukupne količine mlijeka dobiva se oko 10 % sira, a ostalih 90 % je sirutka. Kemijski sastav sirutke zavisi od načina dobivanja, a prosječno surutka sadrži: 93 % vode i 7 % suhe tvari. Može se reći da je surutka 5 %-tna otopina laktoze koji sadrži male količine proteina, soli i masti. Vitamini topivi u vodi se u sirutci nalaze u količini u kojoj su zastupljeni u mlijeku.
Ključne riječi
Hrčak ID:
115592
URI
Datum izdavanja:
1.10.1979.
Posjeta: 1.479 *