Izvorni znanstveni članak
Precipitacija proteina ugušćene sirutke ultrafiltracijom
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
U ovom radu ispitana je mogućnost koagulacije i precipitacije sirutkinih proteina iz UF ugušćene slatke sirutke. Praćenjem parametara u toku ultrafiltracije i analizom koncentrata pojedinih ugušćenja sirutke (1/2, 1/4, 1/5, 1/10 i 1/20), kao i permeata, ustanovljeno je ekonomično ugušćenje sirutke 1/4 do 1/10 od početnog volumena. Proizvedeni sirevi iz ugušćene sirutke su kemijski i organoleptički ocjenjeni uz kontrolu organoleptičkih osobina i kretanja kiselosti sireva kroz 15 dana.
Ključne riječi
sirutka; precipitacija proteina; ultrafiltracija
Hrčak ID:
116083
URI
Datum izdavanja:
1.10.1982.
Posjeta: 2.725 *